Analitičar: Krivica za trovanje vodom je na lokalnim vlastima u Dečanima 1Foto: EPA NIC BOTHMA

Politički analitičar Nedžmedin Spahiu izjavio je danas da su Dečani gotovo stopostotno naseljeni Albancima, i da se nikakva krivica za trovanje vodom velikog broja Dečanaca ne može se pripisati Srbima.

„Bez obzira da li je to uradio Srbin ili Albanac, odgovornost za trovanje vodom iz lokalnog vodovoda velikog broja meštana Dečana je na lokalnim organima vlasti“, rekao je Spahiu za portal Kosovo onlajn.

On smatra da su u ovom slučaju zakazale i centralne i lokalne institucije na Kosovu, koje su pokazale nesposobnost da zaštite svoje građane.

Napomenuo je da bi kosovski politički predstavnici trebalo da se uzdržavaju od „huškačkih komentara na međuetničkoj osnovi“.

„Opština Dečani je gotovo stopostotno naseljena Albancima, tako da se nikakva krivica ne može pripisati Srbima. To je izbegavanje odgovornosti za nešto, što se ne sme desiti“, ocenio je Spahiu.

U kosovskim medijima su danas osvanuli naslovi da su „dva Srbina viđena u Dečanima pre prijavljenih slučajeva trovanjem vodom iz bunara“.

Spahiu ukazuje da ovakave tvrdnje okreću tok događaja u pogrešnom smeru i bacaju sumnju da su Srbi mogući krivci za ovaj slučaj, što se ne može isključiti, ali ni sa sigurnošću tvrditi dok se istina ne dokaže.

„Veoma je loše što se spominju Srbi, može biti da je to neko namerno uradio, ali zašto se to ne dokaže ili zašto institucije nisu delovale i sprečile tako nešto. Sama činjenica da se još uvek ne zna uzrok trovanja meštana, očigledna je odgovornost institucija Kosova, a naročito tamošnjih lokalnih organa vlasti“, zaključio je Spahiu.

Poslanik Demokratske partije Kosova Džavit Haljiti izjavio je danas da je premijer Kosova Aljbin Kurti iz Atine, gde je bio poslednjih dana, otputovao na filmski festival u Kanu u trenutku kada u opštini Dačani oko dve hiljade otrovanih osoba.

Kosovski institut za javno zdravlje saopštio je da je laboratorijskim ispitivanjima identifikovao više bakterija koje bi mogle da „daju indikacije“ da je zagađena voda za piće u selima opštine Dečani.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari