Analitičari na Kosovu ocenjuju da su izjave predsednika Srbije Aleksandra Vučića da je devet država povuklo priznanje Kosova, „populistička i banalna igra koja nema efekta“.

Oni istovremeno kritikuju Ministarstvo spoljnih poslova Kosova, koje nije imalo pravu strategiju da poveća broj priznanja od zemalja koje imaju ekonomski i politički uticaj.

Profesor diplomatije na Univerzitetu u Parizu i bivši zamenik ministra spoljnih poslova Kosova, Valjon Murtezaj rekao je za Radio Kosovo da je predsednik Srbije bio destruktivan u odnosu na Kosovo i da njegovo opredeljenje u tom pogledu nije iznenadjujuće.

„U ove okvire destruktivnih angažmana Srbije ulaze najnovije vesti koje ponekad mogu biti pouzdane, a nekada neverovatne. Ono što je važno jeste da Vlada Republike Kosovo, Ministarstvo spoljnih poslova i druge institucije moraju stalno da se angažuju i da budu u komunikaciji sa svakom zemljom sveta, a posebno sa zemljama koje su priznale Kosovo, jer priznanje jedne države nije trenutni čin, već se odnosi moraju konsolidovati i negovati. U tom aspektu, Kosovo mora da bude veoma oprezno da održava odnose i kontinuirano komunicira i da onda ponudi saradnju sa zemljama“, kaže Murtezaj.

Prema njegovim rečima Kosovo nije pokazalo da ima pravu strategiju u oblasti spoljne politike da spreči uticaj Srbije, što je izazvalo prepreke u jačanju kosovskog državnosti, kako u novim priznanjima, tako i u članstvu u važnim medjunarodnim organizacijama.

Analitičar Artan Muhadžiri nazvao je Vučićeve izjave potpuno naivnom, populističkom i banalnom igrom, koje nemaju efekta tamo gde bi trebalo.

On je rekao da zemlje koje pominje Vučić nemaju veliki politički uticaj i težinu.

„Dakle, to je jedna potpuno naivna, populistička i banalna igra, koja nema efekta tamo gde bi trebalo, odnosno u centrima odlučivanja, već je samo za internu medijsku potrebu i potrošnju i za zasmejavanje simpatizera partije“, rekao je Muhadžiri.

Muhadžiri je takodje kritikovao Ministarstvo spoljnih poslova zbog nepostojanja strategije za priznanje od strane važnih zemalja i za članstvo u medjunarodnim organizacijama.

Prema njegovim rečima, Kosovo treba da se fokusira na postizanje priznanja od zemalja koje imaju politički i ekonomski uticaj, jer je to jedini način da se „dobije bitka sa Srbijom“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari