izborifoto BETAPHOTO/DRAGAN KARADAREVIĆ

Opozicione stranke imale su kandidate za odbornike u više od 70 gradova i opština, od ukupno 90 u kojima su 2. juna održani lokalni izbori, a sastav izbornih lista opozicije varirao je od mesta do mesta, piše N1.

Okosnicu opozicionih saveza činile su članice bivše koalicije „Srbija protiv nasilja“, koje su na lokalne izbore izlazile u jednoj, dve, a negde čak i u više kolona, pokušavajući da pronađu dobitnu formulu za izbornu pobedu.

Sudeći po rezultatima izbora, pitanje je da li je opozicija, uz uvažavanje svih okolnosti koje su pratile izborni proces, odabrala odgovarajuću strategiju kad je reč o formiranju izbornih koalicija.

Beograd

Izbore u Beogradu bojkotovao je deo bivše koalicije „Srbija protiv nasilja“ – Stranka slobode i pravde, Srbija centar i Zajedno, kao i Novi DSS i POKS, dok je ostatak opozicije pred birače izašao u izbornom savezu pod nazivom „Biramo Beograd“. Drugu opozicionu kolonu na beogradskim izborima činio je pokret „Kreni-promeni“ Sava Manojlovića, kome je to bio prvi izborni nastup.

U uslovima niže izlaznosti (46,12 odsto), što zbog neizlaska dela opozicije što zbog činjenice da lokalni izbori ovog puta nisu bili vezani za parlamentarne, te dve opozicione liste osvojile su u zbiru oko 220.000 glasova (29,86 odsto). To je za desetak odsto manje od zbirnog učinka izbornih lista „Srbija protiv nasilja“ i Novi DSS-POKS na decembarskim izborima, pa pobeda vladajuće koalicije u Beogradu ovog puta nije bila ugrožena.

Novi Sad

Najveća očekivanja opozicione javnosti bila su vezana za Novi Sad, u kojem je na parlamentarnim izborima u decembru opozicija osvojila više od 40 odsto glasova, a na pokrajinskim čak 43 odsto. Dodatni optimizam na izborima 2. juna Novosađanima je ulila jedinstvena opoziciona lista i to zajedno sa strankama koje su odlučile da ne učestvuju na beogradskim izborima.

Izbornu listu pod nazivom „Udruženi za slobodan Novi Sad“ činili su Stranka slobode i pravde, Narodni pokret Srbije, Demokratska stranka, Srbija centar, Pokret slobodnih građana, Zeleno-levi front, Ekološki ustanak, Pokret za preokret, Pokret „Bravo“, Liga socijaldemokrata Vojvodine – Vojvođani, Novi DSS i POKS).

Zajednička lista opozicije osvojila je 2. juna nešto više od 40.000 glasova, a kad se tom rezultatu doda učinak pokreta „Kreni-promeni“ (16.700) i grupe građana „Heroji – Miša Bačulov“ (6.300) dobija se opozicioni izborni saldo od 63.000 glasova. Poređenja radi, koalicija „Srbija protiv nasilja“, Novi DSS-POKS i Liga socijaldemokrata Vojvodine dobile su 17. decembra u zbiru oko 86.000 glasova.

Valjevo

U sličnom sastavu opozicija je nastupila i na izborima u Valjevu, gde su se na izbornoj listi „Svanuće – Ujedinjeno Valjevo može“ zajedno našli ZLF, SSP, Novi DSS, NPS, DS i NLS.

Sa osvojenih oko 12.500 glasova (32,83 odsto) ta lista nije uspela da ponovi rezultat valjevske opozicije na parlamentarnim izborima u decembru, kada su liste „Srbija protiv nasilja“ i NADA dobile oko 16.000 glasova (34,5 odsto).

Zrenjanin

S druge strane, u Zrenjaninu je opozicija nastupila podeljena u dve grupacije. Jednu su činili SSP, Novi DSS, PSG, POKS, Promene u fokusu „PUF“, Pokret za preokret, Sloga i GG „Budi heroj“, koji su na izbore izašli na listi pod nazivom „I voda i sloboda – Ujedinjena opozicija“.

Drugi opozicioni savez okupio je na listi „Biramo Zrenjanin“ DS, ZLF, LSV, NPS, NLS i SRCE.

Te dve koalicije zajedno su osvojile 14.500 glasova (31,07 odsto), što nije bilo blizu zbirnom učinku lista „Srbija protiv nasilja“, NADA i LSV, koje su u Zrenjaninu na decembarskim pokrajinskim izborima dobile nešto više od 20.000 glasova (34,59 odsto).

Čačak

Opozicija je i u Čačku nastupila u više izbornih kolona. Članice koalicije NADA u tom gradu su se podelile, pa se tako Novi DSS priključio koaliciji „Čačak protiv nasilja“ (NPS, DS, SRCE, NLS), dok je POKS nastupio u savezu sa Narodnom strankom i Novom Srbijom. Te dve grupacije osvojile su po šest odsto glasova, a sličan učinak imale su i Dveri (5,72 odsto), koje su pred birače izašle samostalno.

Na izborima u Čačku nije učestvovala Stranka slobode i pravde, ali jesu dve grupe građana koje su u zbiru osvojile više od 28 odsto glasova. Pet izbornih lista koje su podržali opoziciono nastrojeni Čačani osvojilo je ukupno 46,53 odsto glasova.

Niš

Najbolji rezultat na lokalnim izborima održanim 2. juna, ne računajući gradske opštine Medijana i Stari grad, opozicija je ostvarila u Nišu, gde je osvojila 50,44 odsto glasova.

Koalicija „Biramo Niš“, koju su činili NPS, DS, ZLF i PSG, dobila je 16,12 odsto glasova, „Kreni-promeni“ 3,93 odsto, a lista „Ujedinjeni – Nada za Niš“ (Novi DSS-Narodna stranka-Socijaldemokratska stranka, DJB) 3,88 odsto glasova.

Više od te tri opozicione liste zajedno osvojila je grupa građana koju je predvodio poznati niški kardiohirurg dr Dragan Milić – 24,49 odsto. Cenzus nije prešla jedino lista stranke Novo lice Srbije sa 2,02 odsto glasova, od čega je najviše profitirala Srpska napredna stranka koja je tako osvojila dodatni odbornički mandat.

Prema preliminarnim rezultatima izbora u Nišu, koje opozicija pokušava da ospori optužujući vlast za prekrajanje izborne volje Nišlija, SNS je dobio 30 od ukupno 61 mandata, GG „Dr Dragan Milić“ 16, „Biramo Niš“ 10, „Kreni-promeni“ i „Ujedinjeni – Nada za Niš“ po dva, dok je jedno odborničko mesto pripalo Ruskoj stranci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari