Analiza RSE: Da li Vučić hoda po žici ili vozi bicikl unedogled? 1Printskrin TV Pink

Vučićeva pozicija je, po nekim merilima, jača nego Miloševićeva, koji je preminuo 2006. u zatvoru u Hagu, gde mu je suđeno za ratne zločine. Tako je Vučićeva stranka uspela da osvoji vlast u centralnim beogradskim opštinama u kojima Milošević to nije mogao ni na vrhuncu svoje moći, piše u velikoj analizi da li se predsednik Srbije može preigrati u spoljnoj politici balansiranja između Zapada, Rusije i Kine Radija Slobodne Evrope, čiji je autor Dragan Štavljanin.

Zanimljivo je da sagovornici RSE daju oprečne odgovore na pitanje da li se predsednik Srbije Aleksandar Vučić može preigrati.

„Balansiranje, ići po ivici, nije lako“, ističe Ivan Krastev koji predsedava Centrom za liberalne strategije u Sofiji i stalni je saradnik na Institutu za humanističke nauke u Beču. „Na izvestan način postajete previše ranjivi“, kaže Krastev.

Analiza RSE: Da li Vučić hoda po žici ili vozi bicikl unedogled? 2
Foto: Wikipedia/Heinrich-Böll-Stiftung

Njegovo poređenje je slično onima koji Vučićevu spoljnu politiku vide kao hod po žici.

Potpuno je pak suprotno mišljenje Kurta Volkera, bivšeg američkoga ambasador u NATO-u i izaslanika za Ukrajinu.

Analiza RSE: Da li Vučić hoda po žici ili vozi bicikl unedogled? 3
Foto: EPA-EFE/ERIK S. LESSER

Volker, s druge strane, ne misli nužno da Vučić ima na umu krajnji cilj.

„Za nekoga u njegovoj poziciji, to je kao vožnja bicikla“, rekao je. „Morate tako da nastavite undeogled, da žonglirate sa svim loptama. I to je sam po sebi cilj, samo da budete na vlasti i da idete dalje“, smatra Volker.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari