Anđelković: Srbija nikome ne preti, već se dodvorava 1Foto: FoNet/ Ognjen Stevanovic

“Srbija nikome ne preti. Štaviše, često je snishodljiva i preterano uzdržana u odbrani svojih nacionalnih interesa. Iz želje da poboljša svoj rejting na Zapadu, zvanični Beograd mu se neretko dodvorava, a to se odražava i na našu politiku u regionu koja je neshvatljivo popustljiva”, kaže za Danas Dragomir Anđelković komentarišući izjavu crnogorslog predsednika da su pretnje način na koji Srbija rešava probleme, izrečenu u ekskluzivnom intervju za prištinsku televiziju KTV.

Sagovornik Danasa napominje da izjava Đukanovića da Srbija sve probleme rešava pretnjama ne samo da je netačna, već otkriva i njegov totalitarni pogled na svet. Za njega su Srbija i Srbi krivi samim time što postoje i šta god da rade apriori mora da bude ocenjeno kao negativno.

“Takvi stavovi sa kojima se neprekidno suočavamo trebalo bi da nas konačno razuvere da snishodljivost i dodvoravanje dovode do toga da se na nas gleda pozitivnije. Naprotiv, samo prizivamo još veće nevolje i optužbe. Stoga, oficijelna Srbija bi konačno morala da se postavi energično, što ne znači da treba bilo koga da ugrožava”, ocenjuje Anđelković.

Đukanović je u ekskluzivnom intervju za prištinsku televiziju KTV upitan o pretnjama Srbije i nastojanjima Kosova da ubrza članstvo u NATO rekao je da ne odobrava preteće reči i zna da se na taj način ne rešavaju problemi u međusobnim odnosima.

„Ovo je uvek, kao i sada u rusko-ukrajinskom slučaju, bio samo put komplikacija i stvaranja traume, što bi samo otežavalo povratak na političku arenu i dolazak do rešenja koje uvek može biti samo političko“, kazao je Đukanović i dodao da u slučaju odnosa Kosova i Srbije veoma važno da obe strane pokažu odgovornost prema započetom dijalogu i pokušaju da ovaj dijalog razvijaju do konačnog rešenja.

Ocenio je da je Srbija bila platforma za ruske interese na Zapadnom Balkanu i da je doprinela da u regionu Zapadnog Balkana ožive oni koji su bili ruski interesi, što je predstavljalo svojevrsnu platformu za ostvarivanje ruskih interesa u ovom regionu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari