Andrea Oricio novi šef Misije OEBS u Srbiji 1

Italijanski diplomata, ambasador Andrea Oricio, preuzeo je dužnost šefa Misije OEBS-a u Srbiji.

Pre dolaska u Beograd Oricio je u Rimu radio kao direktor za Balkan u Ministarstvu spoljnih poslova i međunarodne saradnje Italije.

„Radujem se nastavku uspešne saradnje Misije sa vladom Republike Srbije, i njenim partnerima na svim nivoima, u ispunjavanju mandata Misije OEBS-a. U duhu partnerstva i osnaživanja kapaciteta, Misija OEBS-a – kao nosilac zajedničkih vrednosti i principa – pruža pomoć i ekspertizu Srbiji da ojača demokratske institucije, učvrsti vladavinu prava, reformiše rad organa za sprovođenje zakona, unapredi zaštitu ljudskih prava, i pospeši medijske slobode i kvalitetno novinarstvo“, saopštio je Oricio

On je početkom 2000-tih bio na mestu zamenika šefa misije u Ambasadi Italije u Hrvatskoj, a kasnije je vodio Odeljenje za Zapadni Balkan u Ministarstvu spoljnih poslova Italije.

Od 2013. do 2014. godine, službovao je kao šef Odeljenja za borbu protiv terorizma i organizovanog kriminala. Od 2008. do 2012. godine radio je kao zamenik šefa Misije italijanske ambasade u Egiptu. Od 2005. do 2008. godine, ambasador Oricio bio je prvi savetnik u Stalnoj delegaciji Republike Italije pri NATO-u, u Briselu.

Tokom svoje karijere radio je kao diplomata u Pragu, u Českoj Republici, a službovao je i u Odseku za Afriku i u Kancelariji savetnika za spoljnu politiku ministra odbrane.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari