INTERVJU Andreas Šider, evroparlamentarac koji je bio posmatrač na izborima: Videli smo dokaze o masovnoj fantomskoj registraciji glasača 1Foto: Evropska unija

Andreas Šider, vođa delegacije Socijaldemokratske partije Austrije u Evropskom parlamentu, koji je bio posmatrač na izborima u Srbiji, izjavio je za Danas da izbori u Srbiji nisu bili fer, jer je bilo izveštaja o narušavanju tajnosti glasanja.

– Sem narušavanja tajnosti glasanja, bilo je izveštaja i o masovnoj fantomskoj registraciji glasača i prevozu autobusima, kao i o kupovini glasova i fotografisanju glasačkih kutija. Prethodno se javila zabirnutost zbog zastrašivanja i maltretiranja novinara. To izaziva sumnju da su postojale nepravilnosti, što bi trebalo da bude nezavisno istraženo, rekao je za Danas Andreas Šider.

Čak i kad bi bilo međunarodne istrage, zašto bi njeni rezultati obavezivali Srbiju?

– Uz ovu dugu listu optužbi i sumnji u postojanje nepravilnosti važno je stvoriti jasnu sliku o ovim pitanjima, najbolje kroz nezavisnu profesionalnu istragu, koju bi prihvatili svi politički akteri.

 Šta je posledica vašeg izveštaja kao posmatračke misije?

– Posmatračku misiju je zvanično pozvala Srbija. Učestvovao je 361 posmatrač iz 45 zemalja, iz ODIHR, OEBS EP, Parlamentarne skupštine Saveta Evrope i Evropskog parlamenta. Izveštaj ne obuhvata samo izborni dan već i okolnosti tokom kampanje. Primetili smo zloupotrebu javnih resursa, nedostatak razdvajanja zvaničnih funkcija od aktivnosti u okviru kampanje, kao i pritisak na glasače, uključujući slučajeve kupovine glasova. Generalno, veoma su zabrinjavajući pritisak na glasače, stavljanje naglaska na lično diskreditovanje oponenata i gruba retorika tokom kampanje.

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik ne vidi ništa sporno u izbornom danu. Šta mislite o tome?

– Naš izveštaj nije samo o biračkim mestima koje smo posetili, a obišli smo više od deset, već obuhvata i izveštaje drugih i informacije do kojih smo došli pre i posle izbornog dana. Na primer, videli smo dokaze o masovnoj fantomskoj registraciji. Izveštaj Posmatračke misije sadrži i veoma jasne kritike, poput toga da su „odlučno učešće predsednika koji je dominirao izbornim procesom, zajedno sa njegovom pristrasnošću u medijima, doprineli neravnopravnim uslovima na terenu“, kao što je primetio posmatrač OEBS-a Rajnhold Lopatka.

Šta biste poručili Vučiću?

– Molim vas da ujedinite sve srpske političare i iskoristite svoju moć da radite na evropskom društvu sa modernim standardima vladavine prava i snažnom demokratijom u koju se može imati poverenja. Imam mnogo srpskih prijatelja, dopada mi se Srbija i želim da vidim Srbiju u EU.

 Kako mislite da će se ova postizborna kriza u Srbiji završiti? Šta kaže Vaše iskustvo?

– Potpredsednik Borelj i komesar Varhelji pozvali su srpsko političko rukovodstvo da obezbedi konstruktivan, inkluzivan dijalog širom spektra. To je sada neophodno, a vidim upravo suprotno. Vladajuća stranka sve više koristi govor mržnje i klevetu. Izgleda da je kritičari čine nervoznom.

 

 Šta očekujete od EU?

– EU očekuje da kredibilni izveštaji o nepravilnostima budu istraženi na transparentan način, što takođe uključuje navode povezane sa lokalnim izborima u Beogradu. Evropska komisija je reagovala prilično oštro, navodeći da sa zabrinutošću zaključuje da su neophodne reforme izbornog procesa, pošto je pravilno funkcionisanje srpskih demokratskih institucija ključno za proces pidruživanja Srbije Evropskoj uniji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari