"To su situacije o kojima smo slušali od svojih majki": Andrić Rakić ispričala kakve neprijatnosti žene sa severa Kosova doživljavaju od Albanaca s juga 1foto: Printscreen/YouTube/Danas.rs

Milica Andrić Rakić, iz nevladine organizacije Nova društvena inicijativa, izjavila je za Vreme da žene sa severa Kosova i Metohije imaju problem sa Albancima koji u večernjim satima dolaze na sever, prate žene, peške ili iz automobila, i dobacuju, te ocenila da to predstavlja vraćanje u prošlost i susretanja sa situacijama o kojima su slušale od svojih majki.

Andrić Rakić je jedna od potpisnica pisma koje je grupa žena sa severa KiM uručila karabinjerima u sastavu KFOR-a, a u kome traže da glavni most na Ibru ne bude otvoren jer se “i bez toga osećaju dovoljno ugroženo”.

Ona je za Vreme navela da se sada susreću sa slučajevima o kojima su slušali od svojih majki.

„Sada imamo slučajeve koje smo ranije slušale od svojih majki. Nažalost, vratile smo se u tu vrstu prošlosti gde imamo dosta Albanaca koji u večernjim časovima dolaze na sever. Oni prate žene, peške ili iz automobila, uglavnom ako su same ili sa kolicima. Dobacuju. Imali smo ekstremniji slučaj da je osoba albanske nacionalnosti masturbirala pred jednom ženom“, rekla je Andrić Rakić.

Napomenula je da žene zbog nepoverenja u policiju takve slučajeve uglavnom ne prijavljuju.

“Mi se trudimo da ih ubedimo da to ne rade, ali nažalost to teško ide“, navela je.

Andrić Rakić je ocenila da se srpskom stanovništvu na Kosovu kontinurano šalju poruke da je “njihov život u Srbiji”.

"To su situacije o kojima smo slušali od svojih majki": Andrić Rakić ispričala kakve neprijatnosti žene sa severa Kosova doživljavaju od Albanaca s juga 2
foto EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

„Kurti nas izmešta u svakom smislu na teritoriju Srbije. Ako hoćemo lekove, moramo u Srbiju. Ako hoćemo svoj novac, moramo u Srbiju. Konstantno se nalazimo u situaciji da moramo da se raspitujemo ko je u Srbiji i ko može da nam donese lekove ukoliko je hitno“, rekla je.

Zato otvaranje mosta na Ibru, smatra, ne bi imalo nikakvu praktiču funkciju, jer postoje još tri mosta koja povezuju Severnu i Južnu Mitrovicu. Stanovništvo, objašnjava, ima veću potrebu da se poveže magistrala s leve i desne strane grada, nego da se povežu dve pešačke zone u srcu grada.

“Praktični razlozi koji se iznose sa kosovske strane nemaju puno smisla“, naglasila je Andrić Rakić.

Otvaranje mosta kosovskom premijeru Aljbinu Kurtiju pomoći će da osvoji više glasova i to je, kaže, najpotentija simbolička stvar koju može da uradi. Most se posmatra, dodala je, kao neka vrsta bedema –  za Srbe bedem odbrane, za Albance bedem gde staje kosovski suverenitet.

Iako smatra da bi za Kurtija otvaranje predstavljalo pobedu, kaže da ne očekuje da će se to destiti u skorije vreme. Ubeđenja je da se KFOR neće pomeriti s mosta.

“Koliko god Kosovo da tvrdi da je to njihova unutrašnja odluka, nije, jer postoji 24-časovno prisustvo KFOR-a na mostu. Da bi se most oslobodio za saobraćaj, KFOR mora da donese odluku da se pomeri. Po svemu sudieći, oni to neće da urade“, zaključuje Andrić Rakić.

Ona je napomenula da Kosovo jedino može da nasilno pomeri karabinjere, da dođe Kosovska piolicija da ih pohapsi ili slično, što bi značilo sukob s KFOR-om.

“Mislim da je Kosovo stvarno daleko od toga, bar jedno dva do tri meseca, a sve zavisi od opšteg raspoloženja glasača“, poručila je Andrić Rakić.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari