Andrić Rakić: Srbi sa severa Kosova na dogovor oko plaćanja struje gledaju kao na izdaju 1

– Imam utisak da dominiraju komentari da se radi o izdaji i da su građani nezadovoljni. Bez obzira, ne mislim da će biti značajnog otpora Srpskoj listi ili primeni sporazuma, navodi za Danas Milica Andrić Rakić iz NVO Nova društvena inicijativa, iz Kosovske Mitrovice, u vezi dogovora koji su oko energetike na severu Kosova postigli predstavnici Beograda i Prištine uz posredstvo specijalnog izaslanika EU Miroslava Lajčaka.

Ona kaže da očekuje međutim da će veliki broj građana i dalje odbijati da plaća račune i ako taj procenat bude dovoljno veliki, biće teško vršiti masovna isključenja bez političkih posledica. Što se radnika tiče, proces integracije je, sa izuzetkom 70-ak radnika MUP-a sa kojima jeste bilo poteškoća, ranije uvek obuhvatao sve radnike, navodi Andrić Rakić.

Sumnja da Vlada Srbije sada neće voditi računa da minimalizuje izvore nezadovoljstva, s toga misli da su svi radnici bezbedni u tom smislu, bar na neko vreme.

– KEDS ipak jeste privatna firma i tu ne može biti nekih većih garancija. Međutim, kao i sa drugim sistemima (sudstvo i policija) ne isključujem pregovore Vlade Srbije sa radnicima o posebnim penzijama ili otpremninama, kaže naša sagovornica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari