Angelina Ajnhorst neće naneti štetu Srbiji 1Foto: EPA/ WAEL HAMZEH

Angažovanje briselske zvaničnice Angeline Ajnhorst u predstojećoj fazi pregovora o rešavanju kosovskog pitanja ne znači „lošu vest“ za Srbiju, kako su tvrdili pojedini mediji u Srbiji…

… već to treba tumačiti kao jačanje uloge Sjedinjenih Država u daljem toku razgovora u Briselu, kažu za Danas predstavnici diplomatskih krugova komentarišući uključivanje Ajnhorst u pregovore o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine. Naši sagovornici potvrđuju navode da će Ajnhorst ubuduće biti zadužena za vođenje takozvane „šatl diplomatije“, između Brisela, Beograda i Prištine, što je u skladu sa ranijim saznanjima Danasa da pojedine države članice zameraju posrednici u pregovorima Beograda i Prištine, visokoj predstavnici EU za spoljnu politiku i bezbednost Federiki Mogerini, upravo na nedostatku „šatl diplomatije“.

„Mogerini ostaje glavna posrednica u pregovorima i ona je šefica Angelini Ajnhorst, koja je zadužena za Zapadnu Evropu, Zapadni Balkan i Tursku u Evropskoj službi za spoljne poslove, ali će Ajnhorst imati važnu ulogu u nastavku briselskih pregovora. Ajnhorst je pragmatična Holanđanka, sa odličnim vezama sa administracijom u Vašingtonu“, ukazuju izvori Danasa.

Podsetimo, postoji široko rasprostranjeno gledište da se „ključ“ za rešenje kosovskog pitanja nalazi upravo u rukama Sjedinjenih Država, koje žele da taj višedecenijski problem bude prevaziđen što pre, po mogućstvu do proleća 2019, dok se ranije verovalo da Nemačka ima najveće „poluge moći“ u navedenom procesu. Takav stav o Berlinu dodatno je doveden u pitanje i imajući u vidu aktuelnu krizu nemačke vlade, odnosno činjenicu da postoje velike šanse da kancelarka Angela Merkel, doskora smatrana najmoćnijom poličarkom u Evropi, izgubi funkciju. Zapad i dalje insistira na dogovoru koji bi podrazumevao da Kosovo dobije članstvo u UN i drugim međunarodnim organizacijama, dok bi Srbija dobila zajednicu srpsku opština na Kosovu, a, moguće, i „preciznu godinu ulaska u EU“. Taj ishod značio bio definitivno okretanje Srbije Zapadu.

S druge strane, zvanični Beograd se zalaže za podelu Kosova. Na kraju, pojedini izvori iz diplomatskih krugova tvrde da ne treba u potpunosti isključiti ni mogućnost razmene teritorija između Beograda i Prištine.

Mičel: SAD povećavaju angažman na Balkanu

Sjedinjene Države povećavaju angažman na Zapadnom Balkanu, poručio je pomoćnik američkog državnog sekretara Ves Mičel na pretresu u Senatu o američkoj politici u Evropi, preneo je portal European Western Balkans.“Kroz aktivnu američku diplomatiju i blisku saradnju sa Evropskom unijom, podržali smo vizionarske lidere (grčkog) premijera Ciprasa i (makedonskog) premijera Zaeva u postizanju istorijskog uspeha u sporu dve zemlje oko imena. Intenzivirali smo komunikaciju sa Srbijom i Kosovom. Promovišemo i reforme u Bosni i Hercegovini“, rekao je Mičel u obraćanju članovima Pododbora za Evropu i regionalnu bezbednosnu saradnju, Spoljnopolitičkog odbora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari