Treći dan blokade srpskih institucija na severu Kosova: Kfor pojačao prisusto na mostu na Ibru 1Foto: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Zgrade srpskih institucija u četiri opštine na severu Kosova i Metohije i dalje su danas blokirane, a ispred njih je kosovska policija, prenela je jutros Radio-televizija Srbije (RTS) i dodala da je KFOR pojačao prisustvo na glavnom mostu u Kosovskoj Mitrovici.

Akcije policije na severu pokrajine utiču na bezbednost, stabilnost i mir, rekla je misija UNMIK, posle razgovora predstavnika Srpske liste sa šeficom te misije na Kosovu i Metohiji Karolin Zijade.

Srpska lista je zatražila hitnu akciju međunarodnih predstavnika.

„NATO je veoma razočaran akcijama na severu Kosova i Metohije koje nisu koordinirane sa Kforom, navela je portparolka Alijanse Fara Daklala.

Državni vrh Srbije ocenjuje da je na delu pokušaj da se provocira reakcija i poručuju da je izbor politička borba.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić u Pragu je imao niz bilateralnih sastanaka sa evropskim zvaničnicima, između ostalog i sa evropskim izaslanikom za dijalog Beograda i Prištine, Miroslavom Lajčakom.

Vučić je zatražio konkretnu i nedvosmislenu reakciju EU i zemalja članica ne samo u osudi najnovijeg nasilja Prištine, već i u sprečavanju takvih poteza i zaštiti Srba.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari