Anketa kosovskog Instituta: Sumnja u dogovor Beograda i Prištine u Briselu 1Priština Foto: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Istraživanje kosovskog Instituta za afirmaciju međuetničkih odnosa pokazuje da više od 45 odsto ispitanika smatra da se dijalog Beograda i Prištine u Briselu neće okončati dogovorom, rekao je za Kosovo onlajn njegov direktor Fatmir Šeholi.

U anketi je učestvovalo 60 odsto Albanaca, 30 odsto Srba i 10 odsto iz ostalih nealbanskih zajednica, koji su odgovarali na pitanje: „Da li smatrate da će se u Briselu okončati dijalog između Kosova i Srbije?“.

Najveći procenat ispitanika, 45 odsto, misli da se neće postići dogovor, 35 odsto misli da će se dogovor postići, ali da Srbija neće priznati nezavisnost Kosova, dok 20 odsto ispitanika veruje da će se postići dogovor i da će Srbija biti primorana da prizna nezavisnost Kosova.

Kako kaže Šeholi, i mediji na Kosovu su skeptični da će se postići neki konačni sporazum.

“Važno je, međutim, da se dijalog nastavlja. I ranije smo od delagacija Beograda i Prištine imali prilike da slušamo dijametralne stavove oko bilo kog razgovora koji je vođen u Briselu”, kaže Šeholi.

Dodaje i da misli da će se dijalog intenzivirati ali da zasigurno nećemo imati neki konačan ishod, jer su stavovi dve strane mnogo udaljeni, i bez aktivnog učešća Amerike ne vidi mogućnost pozitivnog ishoda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari