Anketa: Većina Kosovara očekuje da Srbija prizna Kosovo 1Foto: EPA/ KUSHTRIM TERNAVA

Ukupno 61 posto građana očekuje priznanje, 56 posto učlanjenje Kosova u Ujedinjene narode, a 22 posto razmenu teritorija između Kosova i Srbije.

Prema istraživanju Kosovskog demokratskog instituta, 44 posto građana Kosova smatra da predsednik zemlje treba voditi dijalog sa Srbijom, dok 61 posto očekuje da se dijalog završi priznanjem Kosova od Srbije, javlja Anadolija.

Violeta Haxholli iz KDI-a je na konferenciji za novinare u Prištini, na kojoj su prezentirani rezultati istraživanja javnog mnjenja u vezi konačne faze dijaloga Kosovo – Srbija, saopštila da 61 odsto građana Kosova očekuje da se dijalog završi priznanjem Kosova od Srbije.

Kako je navela, istraživanje je pokazalo da 56 odsto građana očekuje učlanjenje Kosova u Ujedinjene narode, 22 odsto    očekuje razmenu teritorija između Kosova i Srbije, dok 25 odsto očekuje širu autonomiju za kosovske Srbe.

Dijalog da vodi predsednik

„Izjasnilo se 97 odsto anketiranih građana da će prihvatiti da rezultate finalne faze dijaloga bude priznanje Kosova od Srbije. Samo tri odsto ne bi prihvatilo takav rezultat. Razlika prema etničkoj pripadnosti je bila jako duboka i naglašena, Dok bi 100 posto Albanaca i 86 posto drugih zajednica prihvatilo kao rezultat priznanje Kosova od Srbije, samo devet posto anketiranih Srba bi prihvatilo priznanje Kosova“, kazala je Haxholli.

Jeta Krasniqi kaže da je 48 posto anketiranih mišljenja da se priznanje Kosova neće desiti konačnim sporazumom.

Ona je iznela rezultate istraživanja na pitanje ko treba predvoditi pregovarčki tim Kosova.

„Ukupno 44 odsto građana smatra da pregovaračku ekipu u dijalogu sa Srbijom treba predvoditi predsednik Kosova, 31 posto građana smatra da tu ekipu treba predvoditi opozicioni lider, dok 25 posto građana smatra da ovaj proces treba da predvodi premijer“, kazala je Krasniqi.

Anketiranima su postavljena i pitanja koja se odnose na unutrašnju situaciju u zemlji.

Na izbore bi izašlo 45,3 odsto građana

Tako bi u slučaju da se parlamentarni izbori na Kosovu održe sledeće sedmice na njih sigurno izašlo 45,3 odsto građana, 29,8 odsto možda, dok 8,8 odsto definitivno ne bi izašlo.

Ukupno 30,8 odsto bi glasalo za Demokratski savez Kosova, 23 odsto za Demokratsku partiju Kosova, 21,2 odsto za pokret Samoopredjeljenje, 10,4 odsto za Alijansu za budućnost Kosova, 6,3 odsto za Socijaldemokratski inicijativu, 2,4 odsto za Socijaldemokratsku partiju, dva odsto za Srpsku listu i 4,1 odsto za ostale.

Istraživanje je provedeno od 10. do 20. juna, a anketirano je 1.072 građana iz svih zajednica sa cele teritorije Kosova.

Tekst preuzet sa portala Al Jezeera.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari