Antić: Đukanović je lažov i diktator 1Foto: FoNet/Ognjen Stevanović

„Prema sopstvenom priznanju ,Milo Đukanović je sa Vućićevim vladama ostvario najbolje odnose dve države u novije vreme. Verujem da mu ni Koštunica i Đinđic nisu pretili, pošto ih je posle njihovih mandata hvalio. Možda ga je naljutilo što se u Srbiji nisu radovali kada je 2008. među prvima priznao Kosovo i ugozio nas državni suverenitet”, kaže za Danas Čedomir Antić, istoričar i redovni profesor Filozofskog fakuteta, komentarišući izjavu crnogorslog predsednika da su pretnje način na koji Srbija rešava probleme, izrečenu u ekskluzivnom intervju za prištinsku televiziju KTV.

Antić ističe da je Đukanović do 1999. godine bio deo režima Slobodana Miloševića. Bez njegovog glasa „za“, ne bi bilo srpske strane rata na Kosovu.

“ Zaista ne znam zašto 2000. nije podržao DOS, ako su mu posle 1999. iz Beograda pretili. Ostaju samo četiri godine Tadićeve samostalne vlade.. Moguće da mu je smetalo što je Tadić „Crnogorac“, pošto je 2012. podržao Nikolića uz komentar da je vreme da Srbijanac povede Srbiju.

Ukratko, Milo Đukanovic je lažov, diktator, šovinista i kriminalac. Vreme je da bude oteran na robiju”, ističe Antić.

Đukanović je u ekskluzivnom intervju za prištinsku televiziju KTV upitan o pretnjama Srbije i nastojanjima Kosova da ubrza članstvo u NATO rekao je da ne odobrava preteće reči i zna da se na taj način ne rešavaju problemi u međusobnim odnosima.

„Ovo je uvek, kao i sada u rusko-ukrajinskom slučaju, bio samo put komplikacija i stvaranja traume, što bi samo otežavalo povratak na političku arenu i dolazak do rešenja koje uvek može biti samo političko“, kazao je Đukanović i dodao da u slučaju odnosa Kosova i Srbije veoma važno da obe strane pokažu odgovornost prema započetom dijalogu i pokušaju da ovaj dijalog razvijaju do konačnog rešenja.

Ocenio je da je Srbija bila platforma za ruske interese na Zapadnom Balkanu i da je doprinela da u regionu Zapadnog Balkana ožive oni koji su bili ruski interesi, što je predstavljalo svojevrsnu platformu za ostvarivanje ruskih interesa u ovom regionu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari