Sveti arhijerejski sinod Srpske pravoslavne crkve, sa sednice koju je juče održao u manastiru Pećka patrijaršija, uputio je zahtev „delu međunarodne javnosti povodom jednostranog priznavanja takozvane države Kosovo da ponovo preispita svoju odgovornost za taj nelegalan i krajnje nasilnički potez kojim se ruši kompletno međunarodno pravo, Povelja UN i Rezolucija 1244“.

Sveti arhijerejski sinod Srpske pravoslavne crkve, sa sednice koju je juče održao u manastiru Pećka patrijaršija, uputio je zahtev „delu međunarodne javnosti povodom jednostranog priznavanja takozvane države Kosovo da ponovo preispita svoju odgovornost za taj nelegalan i krajnje nasilnički potez kojim se ruši kompletno međunarodno pravo, Povelja UN i Rezolucija 1244“.
Iz „patrijaršijskog sedišta i vekovnog duhovnog središta SPC“, članovi Sinoda uputili su „molitve i za narodne čelnike da ih Gospod urazumi, ujedini i sabere da složno upravljaju lađu Srbije u ovom teškom istorijskom trenutku rukovođeni pre svega verom u pravdu Božju, koja drži zemlje i gradove“.

MITROPOLIT AMFILOHIJE: Bez prekida komunikacije

– Upitan da komentariše saopštenje Eparhije raško-prizrenske u kojem se sveštenicima i monasima zabranjuju kontakti s privremenim kosovskim institucijama, predstavnicima misije EU i država koje su priznale jednostrano proglašenu nezavisnost KIM, mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije (Radović), član Sinoda SPC, rekao je da „što je tiče opštenja sa onima koji su ovde već duže vreme, koji štite ove naše svetinje i uvek su pri ruci da pomognu Eparhiji raško-prizrenskoj, to uopšte ne dolazi pod znak pitanja“. „Mi smo upravo došli uz pratnju Kfora i sad nastavljamo put. Bez te komunikacije ne bi bio moguć opstanak našeg naroda, naših svetinja i svih onih koji ovde žive“, izjavio je mitropolit Amfilohije, prenosi KIM radio iz Čaglavice.

„Moralno i molitveno smo uz državu Srbiju, kao i sve pravdoljubive ljude i narode kojima dajemo podršku da pravednim, razumnim i dostojanstvenim sredstvima nađu načina da Kosovo i Metohija, koje je srce Srbije, uvek i ostanu u Srbiji… Neshvatljivo je za zdrav razum da na početku 21. veka jedan narod bude kolektivno kažnjen najstrožom kaznom i to bez suda i obrazloženja presude. Ovakva jednostrana i na silu nametnuta rešenja znak su moralne raspolućenosti savremenih nosilaca pravde, a ne znak snage – znak uzdanja u silu kao krajnji metod razrešenja ljudskih konflikata, a ne u Boga i Božju i ljudsku pravdu na kojima svet počiva“, ističe se u saopštenju Sinoda.
Takođe se navodi i da održavanje sednice crkvene vlade u Pećkoj patrijaršiji, uoči početka Velikog, vaskršnjeg, posta, predstavlja „znak brige Crkve i za svoj verni narod na kosovsko-metohijskim prostorima kome SPC upućuje reči ohrabrenja i očinske ljubavi u ovom vremenu obremenjenom stradanjem i novim iskušenjima“.
„Kao Crkva branićemo KIM svojom verom, nadom i ljubavlju, ali iznad svega pokajanjem koje je krasilo i naše pretke koji su znali da pogreše, ali i Bogu da se vrate. Moramo održati i očuvati svoje KIM, mesto sveto na kome smo stvoreni kao narod, znajući da je izgubljeno samo ono čega se odreknemo. Zato pozivamo izbegli narod da se vraća na svoja ognjišta koja im niko ne može i ne sme oduzeti“, poručuje Sinod SPC, apelujući na braću arhijereje, državne organe i sve ustanove da prikupljaju materijalnu pomoć za povratnike.
Sinod SPC juče je pozvao sve vernike „na post i molitvu, uzajamno praštanje i pokajanje“, napominjući da su „svi dužni da praštaju i mole za oproštaj opšteći sa svim dobronamernim ljudima, s dubokom svešću da je to jedini put koji vodi ostvarenju pravde i miru sa svima s kojima delimo ovo parče blagoslovene kosovsko-metohijske zemlje, kao i sa svim ljudima i narodima dobre volje“.
Članovi Sinoda su u Pećkoj patrijaršiji, do koje su ih preksinoć dopratili vojnici iz sastava Kfora, razgovarali sa Srbima povratnicima iz Peći i okolnih sela, a potom su posetili i manastir Visoke Dečane, Đakovicu i Prizren.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari