Činjenica da je Karla del Ponte u Beograd došla na poziv Vlade i predsednika Srbije je dobra vest – znači da postoji saglasnost i u vezi sa zajedničkim radom na okončanju saradnje s Haškim tribunalom – rekao je predsednik Srbije Boris Tadić za Danas uoči svog današnjeg susreta s glavnom tužiteljkom Haškog tribunala.

Činjenica da je Karla del Ponte u Beograd došla na poziv Vlade i predsednika Srbije je dobra vest – znači da postoji saglasnost i u vezi sa zajedničkim radom na okončanju saradnje s Haškim tribunalom – rekao je predsednik Srbije Boris Tadić za Danas uoči svog današnjeg susreta s glavnom tužiteljkom Haškog tribunala.
Kako objašnjava predsednik Tadić, poziv glavnoj tužiteljki upućen je pre hapšenja Zdravka Tolimira, u vreme kada je po formiranju Vlade Srbije dogovarana koordinacija sa svim međunarodnim institucijama.

Konstitutivna sednica Saveta za nacionalnu bezbednost

Predsednik Tadić predsedavao je juče konstitutivnom sednicom Saveta za nacionalnu bezbednost. Sednici su prisustvovali predsednik Vlade Republike Srbije Vojislav Koštunica, ministar pravde Dušan Petrović, ministar policije Dragan Jočić i ministar odbrane Dragan Šutanovac, kao i načelnik Generalštaba Vojske Srbije Zdravko Ponoš i direktori BIA, VBA i VOA Rade Bulatović, Svetko Kovač i Zdravko Jelisavčić.

Redovna sednica Saveta za nacionalnu bezbednost biće zakazana za sledeću nedelju.

– Akcije vezane za lociranje, privođenje, hapšenje i ekstradiciju haških optuženika događaju se i dan pre nego što je formirana vlada, pre nego što su članovi Vlade zvanično položili zakletve u parlamentu. To znači da imamo apsolutnu saglasnost oko okončanja saradnje s Haškim tribunalom – kaže Tadić.
Na pitanje da li to znači da ranije takve saradnje nije bilo, odgovara: „Na ovakav način svakako, i nažalost, ne“.
Predsednik Srbije nije želeo da komentariše spekulacije da je Zdravko Tolimir uhapšen u Beogradu.
Na pitanje čime bi mogao da uveri Karlu del Ponte kako bi njen izveštaj o saradnji omogućio nastavak pregovora Srbije i EU, predsednik odgovara: „Rečima i delima“.
– Imamo već neka dela iza sebe i tu nema nikakve dileme. Ono što je ona iznela kao pretpostavku svog pozitivnog izveštaja jednim delom je već izvršeno, to su pristupi dokumentima, svedocima i jasna nedvosmislena saradnja s Tribunalom u sprovođenju akcija traganja za optuženicima.
Upitan da li to znači i najavu skorog hapšenja Ratka Mladića, predsednik je odgovorio da saradnju s Haškim tribunalom moramo da završimo. To znači hapšenje optuženih za ratne zločine, dakle i Ratka Mladića.
– Neophodna je serija dokaza da Srbija radi na tom i na drugim slučajevima s punom odgovornošću i htenjem. Politička volja je pretpostavka za nastavak pregovora o stabilizaciji i asocijaciji. Buduće članstvo u Evropskoj uniji ne može se ostvariti, između ostalog, ukoliko Karla del Ponte u tom smislu ne da konačan i pozitivan izveštaj. Što se tiče traganja za Ratkom Mladićem, to je ovog trenutka stvar policije i bezbednosnih službi koje su u okviru Saveta za nacionalnu bezbednost – kaže predsednik Srbije.
Intervju s Borisom Tadićem Danas će u celosti objaviti 9. juna u svečanom broju na desetogodišnjicu lista.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari