Aris Movsesijan: Beogradski izbori motiv za početak dijaloga među opozicijom 1Foto: FoNet/ Bozana Pavlica

Beogradski izbori su najlakši motiv za početak dijaloga, kaže za Danas Aris Movsesijan, predsednik Nove stranke, koji je poslednji pozvao opoziciciju na dogovor.

On je povodom istraživanja Demostata koje pokazuje da je moguća pobeda opozicije u Beogradu ali je uslov njeno jedinstvo rekao da opozicija mora stati zajedno i da je preduslov za to počinjanje dijaloga i pronalaženje zajedničkog interesa.

– Beogradski izbori su sigurno najlakši motiv za početak dijaloga, a posle prvih uspešnih koraka, verujem da bi se saradnja mogla preneti i na ostale nivoe. Na opoziciji je da pokaže da za razliku od režima Aleksandra Vučića ima demokratski kapacitet i da na taj način pokažemo kakvu Srbiju želimo da stvaramo. Potrebna nam je Sbija dijaloga i uvažavanja različitosti. Srbija budućnosti, a ne prošlosti. Moramo da sklonimo u stranu razlike i da ujedinjeni uprkos svemu, stvorimo referendusmsku atmosferu pred izbore – navodi Movsesijan za Danas.

On ipak ne odgovara direktno da li je njegov poziv na razgovor naišao i od koga na pozitivne reakcije.

– Nova stranka ima dobre odnose sa većinom opozicionih stranaka. Iz neformalnih razgovora se vidi da je svest o neophodnosti saradnje sveprisutna – zaključio je on.

Srećko Mihailović, sociolog i glavni istraživač Demostata je na konferenciji za novinare na kojoj je istraživanje prezentovano, o mogućnosti ili nemogućnosti jedinstva opozicije rekao da se često postavlja pitanje da li bi koalicija dovela do pozitivne sinergije odnosno povećanja birača ili bi bilo obratno.

– Ili, da li bi konzervativniji deo opozicije doprineo ili odmogao delu opozicije koji je u centru ili malo levo od centra. To jeste pitanje ali pod uslovom da su ideološke razlike bitne za glasače. Mi nemamo pouzdani odgovora na to pitanje jer su pitanja o levici ili desnici preširoka. S druge strane, postoje teme i stvari koje su aktuelne i prisutne u javnosti. Postoje teme koje dovode do rascepa unutar stranačkih blokova, kao i one gde se pristalice oba bloka ponašaju isto. O takvim stvarima naši lideri ne govore javno. Moguća je sloga i konsenzus oko važnih tema između stranačkih pristalica u okviru dva glavna opoziciona bloka. Evidentno je da je lakše prevazići nesuglasice između građana nego između stranačkih lidera. Da li je to liderima jasno ne znam ali ponašanje govore da su dalje od ideje da nešto zajednički urade. Stranke su devedesetih bile mnogo bliže – objasnio je Mihailović.

Kako je dodao, treba se dogovoriti oko dva ili tri problema a posle toga rešavati „biblijska pitanja“.

Programski direkto Demostata Zoran Panović indicije o mogućoj pobedi opozicije Beogradu potkrepljuje i time što ona, kako kaže, u glavnom gradu ima mogućnost da sprovede kontrolu izbora.

– Urgentno pitanje je pitanje artikulacije ne malog broja onih koji su orijetisani protiv Vučića. Malo je veće jedinstvo među članovima i simpatizerima opozicije nego među liderima. Velika je gužva u opoziciji a takva gužva ne donosi ništa produktivno – zaključio je Panović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari