Duvanje u pištaljku izgleda svugde, sem na Kosovu, legitiman vid protesta: Kurti imao i mnogo nasilne akcije 1foto: Printscreen/YouTube/KoSSev

Ako se srpski političari sa severa Kosova hapse zbog duvanja u pištaljku, a navodno zbog remećenja javnog reda i mira, bi svaki vozač automobila sa probušenim auspuhom trebalo da bude zaustavljen i oboren na zemlju, kažu sagovornici Danasa, koji podsećaju da je kosovski premijer Aljbin Kurti imao i mnogo nasilnije proteste od onog zbog kojeg je pre dva dana priveden Aleksandar Arsenijević, lider Srpske demokratije.

Arsenijević i njegov stranački kolega Ivan Orlović privedeni su pre dva dana od strane Kosovske policije, nakon što je, u znak protesta zbog posete kosovskog premijera Aljbina Kurtija Severnoj Mitrovici, lider Srpskog opstanka duvao u pištaljku.

Njega je nekoliko policajaca oborilo na šetalištu u Severnoj Mitrovici, odakle su on i Orlović odvedeni u policijsku stanicu u Južnoj Mitrovici, odakle su nakon nekoliko sati pušteni uz napisanu kaznu za remećenje javnog reda i mira.

Kako je tog dana za Danas rekao zamenik komandira Kosovske policije za region Sever, Veton Eljšani, postoji tačka u zakonu koja zabranjuje pravljenje buke.

Naravno da čin duvanja u pištaljku nije remeċenje javnog reda, to je bukvalno kvalifikovanje buke kao krivičnog dela, poručuje za Danas Miodrag Miki Marinković, izvršni direktor NVO CASA iz Kosovske Mitrovice.

„Tom logikom svaki vozač automobila sa probušenih auspuhom bi trebalo biti zaustavljen i oboren na zemlju, studentske žurke stavljene van zakona, a ovi albanski građevinci koji trenutno na severu užurbano preuređuju lokale za trijumfalno ekonomsko pokoravanje severa, uhapšeni zbog lupanja, bušenja, struganja“, navodi on.

Sa tim je saglasan i Aleksandar Šljuka, iz organizacije „Nova društvena inicijativa“, koji kaže da je pravo na mirno okupljanje i slobodno izražavanje mišljenja, bilo ono pozitivno ili negativno, jedno od osnovnih građanskih prava, te da je kao takvo prepoznato u brojnim međunarodnim dokumentanim, ali i garantovano kosovskim pravnim sistemom.

„Iako ova prava mogu biti ograničena u određenim okolnostima, poput narušavanja javnog reda i mira – što je stavljano na teret juče uhapšenima – teško je razumeti na osnovu čega je doneta takva procena“, kaže Šljuka.

Marinković kaže da se na Kosovu zakon tumači arbitrarno – „onda kada se time nanosi šteta i bol Srbima“.

Duvanje u pištaljku izgleda svugde, sem na Kosovu, legitiman vid protesta: Kurti imao i mnogo nasilne akcije 2
Foto: V. Radovanović

„U pitanju su dva međusobno povezana procesa ili fenomena. Prvi je atmosfera koja je stvorena u velikom delu albanskog društva i institucija da se zakon može tumačiti arbitrarno onda kada se time nanosi šteta i bol Srbima. Tim pristupom izbrisana je granica između legitimnog prava na protest sa jedne i kvalifikacije krivičnih dela narušavanje ustavnog poretka i narušavanje javnog reda i mira sa druge strane. Time se kosovskim Srbima ukida pravo na protest i bilo kakav efikasan vid borbe za svoja prava“, navodi.

Dodaje da se „to čini sa ciljem da se Srbi silom uteraju u kosovski ustavno-pravni sistem“ i to politikom “kome se ne sviđa neka ide”.

Drugi proces, nastavlja Milinković, je usko povezani diskurs koji prati taj proces.

„Naime, Aljbinu Kurtiju je zbog validacije ovakve politike jako stalo da međunarodnoj zajednici predstavi da veliki deo običnih ljudi podržava njegove poteze na severu, navodno pod izgovorom da se sada oseċaju slobodnije. Naravno u pitanju je propaganda, i to na staklenim nogama jer jedna pištaljka može da pokvari sve medijske “dokaze” kojima se simulira takav narativ. Zato njima smeta obična pištaljka, jer je dokaz da ih narod na severu Kosova ne želi i vrlo efikasan metod da se to demonstrira“, kaže on.

Šljuka smatra da Arsenijevićev protest nije više ugrozio javni red i mir nego što to čine dugogodišnje akcije vlasti u Prištini, na čelu s Aljbinom Kurtijem, protiv kojeg su demonstracije i bile usmerene.

„Izgleda da je cilj ovih proizvoljnih hapšenja obeshrabrivanje građana da izraze svoje nezadovoljstvo u budućnosti. Ako procena o narušavanju reda zavisi isključivo od volje organa reda, onda se za svakog učesnika protesta može naći razlog za hapšenje“, kaže naš sagovornik iz Nove društvene inicijative.

Ova hipokrizija, dodaje, je još očiglednija kada se uzme u obzir da je Kurti ranije organizovao brojne, čak i nasilnije proteste protiv srpskih i kosovskih vlasti, kao i međunarodnih aktera na Kosovu.

„Logično bi bilo očekivati da upravo on ima više razumevanja za ovakve situacije. Međutim, uzimajući u obzir da sada, kao deo zajednice koja je nekada protestovala protiv represije, nepravde i diskriminacije, koristi isti pristup prema srpskoj zajednici na Kosovu, teško je verovati da će do toga doći, ili bolje reći, ne iznenađuju dvostruki aršini koje premijer Kosova primenjuje“, zaključuje Šljuka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari