Aspen Institut: Razgovori u Briselu i Vašingtonu se možda mogu nadopunjavati 1Foto: Pixabay/Gerd Altmann

Pandemija korona virusa mogla bi delimično skrenuti pažnju Evropske unije (EU) sa regiona Zapadnog Balkana, ali je EU jasno pokazala da dok se bavi tim problemima ima na umu taj region, izjavila je danas za Radio Slobodna Evropa (RSE) programska direktorka nemačkog Aspen instituta za Evropu, Valeska Eš (Esch).

Kad je u pitanju dijalog Kosova i Srbije, Eš podseća da je u prethodnom periodu bilo izvesnih napetosti između SAD i EU, ali da sada Vašington u potpunosti podržava vodeću ulogu EU kao posrednika u tom dijalogu.

Eš ističe i da je među glavnim razlozima što je Berlin protiv ideje menjanja granice između Kosova i Srbije bojazan da bi ona mogla biti viđena kao rešenje i u zemljama-susedima Kosovu i Srbiji, kao i zabrinutost da bi se crtanjem etničkih granica smanjila srpska manjina na Kosovu.

„Uprkos izvesnim zastojima, mislim da je taj proces još uvek živ i da napreduje, a da je EU, koliko god bila nesavršena, i dalje asocijacija zajedničkih interesa i vrednosti. Istovremeno je i važan ekonomski akter, tako da bi zemlje Zapadnog Balkana zaista trebalo da se usredsrede na put ka članstvu. One su već usko integrisane u EU, posebno, naravno, ekonomski“, rekla je ona.

Prema njenim rečima, SAD jasno su prihvatile vodeću ulogu EU u dijalogu, nakon što je Miroslav Lajčak postavljen za specijalnog izaslanika EU za dijalog Kosova i Srbije.

„Ja verujem da je jasno na obe strane Atlantika da će EU i SAD morati da rade zajedno ako žele da dijalog bude uspešan. Dakle, EU, i Miroslav Lajčak posebno, zaduženi su za posredovanje u dijalogu Kosova i Srbije, kako bi se došlo do održivog i sveobuhvatnog rešenja konflikta, dok su SAD, bar prema onome što smo mogli pratiti prethodnih dana, više fokusirane na ostvarivanje napretka u ekonomskoj saradnji“, dodala je ona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari