Atanacković: Dijalog Beograda i Prištine u ovom trenutku nije moguć, Albanci zadovoljni pozicijom koju su postigli 1Foto: FoNet/Milica Vučković

Dijalog Beograda i Prištine u ovom trenutku nije moguć, jer su Albanci već zadovoljni pozicijom koju su postigli i „u velikoj meri imaju neku državnost, njima nedostaje članstvo u Ujedinjenim nacijama“, izjavio je FoNetu privrednik Nebojša Atanacković.

Budući da je počasni predsednik Unije poslodavaca Srbije, on je u serijalu razgovora Kosinus napomenuo da o Kosovu govori u svoje lično ime, kao privrednik i Beograđanin koji „oseća Kosovo“, a ne u ime organizacije.

Atanacković smatra da je sporazum o Kosovu moguć jedino uz značajno prisustvo međunarodne zajednice i stranog faktora koji bi mogao da utiče na Albance i Aljbina Kurtija da učine ustupke.

Prema njegovim rečima,“Albanci su u jednoj vrlo komotnoj poziciji, u kojoj se ne obraziru ni na šta, želeći u potpunosti da isključe Srbe iz života Kosova, da ih pretvore u podanike i da vremenom izgube identitet i kontakt sa Srbijom.

Sporazum o Kosovu i njegovom statusu trebalo je da bude postignut dogovor još pre 10 godina, rekao je Atanacković, koji misli da je Zajednica srpskih opština jedino rešenje za opstanak Srba na Kosovu, ali da njeno formiranje do sada nije uspelo.

Kako je predvideo, „kosovsko pitanje na kraju mora da se reši nekim sporazumom, ali kako će on da izgleda i kada će da nastane, to je druga stvar“.

Činjenica je da se u celu stvar oko Kosova mešaju sile dovoljno velike da jednostavno mogu da promene realnost. Mi na Kosovu imamo nešto što je direktan upliv pre svega Sjedinjenih Američkih Država i NATO, kazao je Atanacković.

Zamrznuti konflikt za njega nije dobra opcija, mada je i to rešenje ako uporno ne dolazi do sporazuma kojim će biti zadovoljene obe strane.

Na dilemu Evropska unija ili Kosovo, Atanacković odgovara „i jedni i drugo“, ali ističe da se Srbija nikada neće zvanično i potpuno odvojiti od Kosova koje vidi kao svoju kolevku.

Kada je reč o stolici za Kosovo u Ujedinjenim nacijama, on ne vidi nijednu sadašnju, a ni buduću vladu Srbije koja bi to prihvatila.

„To onda u potpunosti vodi u odvajanje jedne srpske pokrajine i totalno priznavanje države“, objašnjava Atanacković.

Povodom eventualnog referenduma o kosovskom pitanju, on navodi da je za većinu Srba odgovor već poznat i da „nikada ne bi dozvolili neka drugačija rešenja“.

„Poslednje što bi moglo biti primenjeno je Zajednica srpskih opština koja bi imala direktne i ozbiljne veze sa Srbijom i to treba tako gledati“, poručio je Atanacković.

Rizik od sukoba na Kosovu je za njega uvek latentan, ali misli da u postojećim okolnostima i odnosima do njega neće doći.

„Tamo su NATO i jedna od većih američkih baza. Mislim da, jednostavno, Srbija nema ni snage, ni mogućnosti da krene u oružani sukob, jer bi to onda bilo poražavajuće za samu Srbiju“, zaključio je Atanacković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari