Austrija će učiniti sve da se što pre odblokira Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju i da Srbija dođe na belu šengen listu – izjavio je juče ministar inostranih poslova Austrije Mihael Špindeleger, posle razgovora s ministrom spoljnih poslova Srbije Vukom Jeremićem, koji je u Beču poručio da Beograd nikada neće priznati Kosovo.

– Srbiju smatramo susedom, iako nemamo zajedničke granice, ali imamo toliko toga zajedničkog – naglasio je Špindeleger.

Austrijski šef diplomatije je rekao da Austrija sebe smatra advokatom Srbije u procesu evropskih integracija. On je dodao da postoje dobri izgledi za liberalizaciju viznog režima za građane Srbije, kao i pozitivni znaci kada je rečo otklanjaju blokade na putu evropskih integracija Srbije i regiona.

Jeremićje, posle razgovora sa Špindelegerom, naglasio da u ovo teško vreme globalne ekonomske krize austrijske banke neće povlačiti sredstva iz Srbije. On je istakao da Austrija ostaje posvećena evropskoj perspektivi zapadnog Balkana i podršci Srbiji na putu evropskih integracija.

Srpski šef diplomatije najavio je skoru posetu Špindelegera Srbiji, dok je austrijski šef diplomatije najavio da će njegova zemlja obezbediti 150 železničkih inter rejl karata za putovanje sudenata iz Srbije po zemljama Evrope.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari