Automobil pozajmljen MZ Jabuka "zalutao" u Lučane 1Foto: Nenad Kovacević

Gradska uprava Grada Pančeva tvrdi da njeni zaposleni i automobile nisu službeno boravili u Lučanima 16. decembra prošle godine tokom lokalnih izbora u toj opštini.

To je dgovor na naše pitanje povodom krivičnih prijave zbog zloupotrebe odgovornog lica iz člana 227. Krivičnog zakonika koje je podnela Posmatračka organizacija “Crta” zbog toga što su se navedenog dana u Lučanima našla vozila Gradske uprave Pančeva, gradskih uprava Novog Sada i Šida, kao i pet komunalna preduzeća iz glavnog grada Vojvodine i Vršca, te Poljoprivredno stručne službe u Vrbasu i Saveza sportskih organizacija Šida.

Danas je GU Pančeva, kao i svim drugim pomenutim u krivičnim prijavama “Crte”, uputio ista pitanja: kako su se njihova službena vozila našla u Lučanima, da li su i zašto tamo slali svoje zaposlene i vozila baš tog dana, ko je snosio troškove njihovog boravka tamo i da li znaju za podnete krivične prijave.

Jelena Šimšić, lice ovlašćeno za postupanje po zahtevu za slobodan pristup informacijama od javnog značaja u Gradskoj upravi grada Pančeva navodi u odgovoru:

“Obaveštavamo vas da zaposleni GU Grada Pančeva nisu službeno boravili u Lučanima 16. decembra 2018. godine, niti je postojao bilo kakav nalog za službeni boravak zaposlenih u Lučanima.

Što se automobila tiče, takođe nisu dati nalozi za sužbeno putovanje u Lučane, a jedan automobile GU Grada Pančeva bio je ustupljen na korišćenje po osnovu podnete Molbe za korišćenje automobile MZ Jabuka. Navedeni automobile MZ Jabuka je koristila tokom decembra 2018. godine”.

Šimšićeva navodi na kraju i da u GU Grada Pančeva nemaju nikakve informacije o podnošenju krivične prijave.

Automobil pozajmljen MZ Jabuka "zalutao" u Lučane 2
Foto: Preduzeća čija su vozila viđena u Lučanima na dan izbora

Vlast u Pančevu tvrdi da nije bilo zloupotrebe javnih sredstava, ali ne kaže da li je to učinilo odgovorno lice u MZ Jabuka, čak ne navodi ni kako je lokalna vlast u selu Jabuka koristila ustupljeno vozilo. Odnosno, da li je vozilo trebalo da služi za potrebe u lokalu, a ne da se neko vozi u daleke Lučane. Odgovore na ta pitanja i pored više pokušaja nismo dobili ni od predsednika MZ Jabuka Slobodana Ilića, koji se nije javljao na telefon MZ.

U Posebnom odeljenju za suzbijanje korupcije pri Višem javnom tužilaštvu u Novom Sadu, “zaprimljene su krivične prijave „Crte“, protiv odgovornih lica u novosadskim JKP „Novosadska toplana“, JGSP Novi Sad, „Lisje“ i „Čistoća“ , kao i Službe za zajedničke poslove Grada Novog Sada i po njima je već zahtevano prikupljanje potrebnih obaveštenja od nadležnih službi policije”, saopštio je ranije rukovodilac Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije pri VJT Vidak Daković.

“Crta je podnela krivične prijave pre svega zbog sumnje da su odgovorna lica određenih javnih ustanova i preduzeća počinili krivično delo zloupotrebe javnih resursa”, izjavio je ranije za Danas zamenik programskog direktora Pavle Dimitrijević.

– Prijave smo podneli jer je odgovornost donosioca odluka – nosioca javne vlasti da rade prema zakonu i u interesu građana. Ne u interesu bilo koje partije. Da rad bude javan, a ne obavijen tajnom kao što je u ovom slučaju. Verujemo da će sudski procesi pokazati da li je u pitanju neverovatna slučajnost ili je ipak u pitanju krivično delo– ističe Dimitrijević.

Odbornik DJB u Skupštini Grada Novog Sada Aleksandar Bujić izjavio je za Danas da će uputiti oborničko pitanje gradonačelniku Vučeviću u vezi korišćenja službenih vozila gradskih preduzeća i gradske uprave i njihovog upućivanja u Lučane.

Predsednik LSV Nenad Čanak potvrdio je za Danas da će odbornici Lige , koja je u “komunalnoj koaliciji sa SNS”, podržati takav zahtev ističući da je “korišćenje sredstava u državnoj svojini ne samo nemoralno i nezakonito, nego izaziva i njegovo najdublje gađenje”.

Sednica Skupštine grada Novog Sada trebalo bi da se održi iduće nedelje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari