Zašto je Azem Vlasi u pravu: Sagovornici Danasa o izostanku susreta Kurtija i Vučića 1Foto: Profimedia - Foto: EPA-EFE/MARTIN DIVISEK

Ako nema dijaloga između Beograda i Prištine, obe strane trpe štetu. Ako jedna strana, u ovom slučaju albanska, odbija da sedne za sto i pregovara to je onda klasična opstrukcija dijaloga. Ostaje nejasno zašto se Kurti nije sastao sa predsednikom Srbije, budući da je nakon svakog sastanka sa njim Priština dobijala po novi komad nezavisnosti. I baš zbog toga se može reći da je Azem Vlasi u pravu kada kaže da je kosovski premijer Aljbin Kurti pogrešio što se nije sastao sa Vučićem u Briselu, ocenjuju sagovornici Danasa.

Da podsetimo, advokat i poznavalac političkih pitanja Azem Vlasi, rekao je da je premijer Kosova Aljbin Kurti pogrešio što se nije sastao sa Vučićem uz posredovanje Borelja i Lajčaka. On je naveo da Borelj krivi Kosovo i to nije trebalo da se desi.

Prema Vlasijevim rečima, Kurti je na sastanku morao da saopšti Vučiću svoje zahteve.

„Kurti je pogrešio što se nije sastao sa Vučićem, jer mu je Borelj rekao da kosovska strana nije spremna. Dijalog ima smisla samo ako je za normalizaciju odnosa i ako se završi dogovorom. Nema konačnog sporazuma bez uzajamnog priznavanja“, rekao je Vlasi u emisiji na TV 1.

Slobodan Ilić, poslanik Stranke centra, smatra da Vučić i Kurti sve rade u dogovoru, sve ostalo što se dešava u javnosti i u takozvanim pregovorima u Briselu je predstava za njihove unutrašnje potrebe, tako da je potpuno nebitno da li su se sada sastali ili ne.

„Oni su u stalnoj komunikaciji i sve rade sinhronizovano, nažalost sve što rade je isključivo na štetu srpskog naroda i države, a najviše strada naš narod na Kosovu i Metohiji, koji je izložen svakodnevnom teroru tzv. prištinskih vlasti. Zbog toga je sve manje Srba na KiM,a to jeste njihov zajednički cilj“, nvodi Ilić.

Sličan stav ima i Pavle Grbović, lider i poslanik Pokreta slobodnih građana koji istiće da je najpogrešnija stvar koju političari iz Beograda i Prištine mogu da urade jeste da ne razgovaraju.

„Međutim moramo da budemo svesni činjenice da Kurti i Vučić to ne rade već godinama. To što se s vremena na vreme nađu u istoj prostoriji ne znači da razgovaraju, već da i jedan i drugi pokušavaju da dokažu medijatorima da je krivica za katastrofalno stanje na Kosovu na onom drugom. To je inftantilno ponašanje od kog štetu trpe i Srbi i Albanci, ali i ceo region koji umesto da koristi priliku da ubrzano napreduje ka članstvu u EU gubi dragoceno vreme i još više nazaduje“, navodi Grbović.

Prema njegovim rečima Vučić i Kurti su najveći krivci za to jer im je jedina ambicija kako da učvrste ličnu vlast, a da ne naprave nijedan hrabar potez i iskorak.

„Zbog toga koliko god se međusobno ne uvažavali i nemali simpatija jedan za drugoga, jasno je da jedan drugome stalno čine uslugu time što izazivaju veštačke krize u kojima se populisti najbolje snalaze i u kojima pronalaze opravdanje da ne učine apsolutno ništa“, ocenjuje Grbović.

Aleksandar Olenik, član Predsedništva LSV Vojvođani, napominje za Danas da ako jedna strana, u ovom slučaju albanska, odbija da sedne za sto i pregovara to je onda klasična opstrukcija dijaloga.

„Ako nema dijaloga, obe strane trpe štetu, tako da se može reći da je gospodin Vlasi u pravu. Isto tako, građanima Kosova i Srbije je u interesu da do sporazuma dođe, ali nisam siguran da je to i intres pregovarača. Stiče se utisak da i Beogradu i Prištini više odgovara zamrznuti sukob i to samo zbog unutrašnjih političkih borbi za ostanak na vlasti“, navodi Olenik.

Olenik postavlja i pitanje,o čemu da se pregovara, nakon predaje i ukidanja svih preostalih delova srpske države na Kosovu, što je Vučić veoma efikasno uradio.

„Kurti je ekstremista i žrtvuje albanski narod, pored toga što zlostavlja Srbe. Želeći da stvori državu ostaće bez građana koji masovno napuštaju tu teritoriju i odlaze na Zapad. Tragično, ali istinito više se iseljavaju Albanci, nego Srbi sa KiM. I to baš zbog Kurtijeve politike zanemarivanja ekonomije i stvaranja svakodnevnih tenzija i osećaja nesigurnosti za sve koji tamo žive“, ističe Janko Veselinović, poslanik Pokreta za preokret.

Miodrag Gavrilović, potpredsednik Dmokratske stranke, podseća da kada se pregovara u nečije ime razgovori ne treba da se izbegavaju, pogotovo u politici jer se na taj način namerno zatežu ionako veoma loši odnosi, a bitan je život, suživot i standard ljudi koji su svakodnevno izloženi pritiscima i stresu i to sa obe strane.

„Potrebno je iskoreniti kriminal, a ne iskoreniti dijalog“.

Lične sujete ne smeju da budu prepreka u rešavanju problema građana, a pogotovo ne treba da budu prioritet za donošenje odluka. Ostaje nejasno zašto se Kurti nije sastao sa predsednikom Srbije budući da je Vučić apsolutno dao sve vlastima u Prištini, a da zauzvrat Srbija nije dobila ništa. Svakim sastankom Kurtija i Vučića, Priština je dobijala novi komad nezavisnosti, a Beograd gubio deo svoje državnosti“, podseća Gavrilović.

Prema njegovim rečima stav Demokratske stranke je uvek bio da je dijalog najbolji put do rešenja svih problema na ovim prostorima. Ratove smo već isprobali i videli da ne donose ništa dobro.

„Borelji i Lajčak treba da budu deo rešenja, a ne deo problema, tako da je i na njima odgovornost za stvaranje atmosfere kompromisa. Svakako, odnosi Srba i Albanaca su taoci ping – pong politike Vučića i Kurtija koji na taj način štite sopstvene interese i vlast na štetu svih građana Srbije“, zakjučuje Miodrag Gavrilović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari