Azem Vlasi o mostu na Ibru: Insistiranje vlade da sada otvori most štetno za Kosovo 1Azem Vlasi Foto: FoNet/Aleksandar Veljković

Bivši kosovski političar Azem Vlasi smatra da je pogrešno insistiranje Vlade Kosove na otvaranju mosta na Ibru, navodeći da to može da ima štetne posledice po odnose Kosova sa međunarodnom zajednicom, dok bi, sa druge strane, taj potez bio povoljan po Srbiju, prenosi Dukađini. Mišljenja je da bi Vlada trebalo da odloži ovo pitanje, ali i da ono ne treba da bude deo dijaloga sa Srbijom, jer je to, kaže, unutrašnje pitanje Kosova.

 

Kaže da će sa insistiranjem vlade u Prištini doći do toga da se međunarodna zajednica okrene protiv Kosova.

„To je poenta, nije sporno otvoriti most, mostovi služe za komunikaciju, a ne za razdvajanje ljudi“, poručio je Vlasi.

Prema njegovim rečima, izjave međunarodne zajednice po ovom pitanju su neprihvatljive i neshvatljive i samo daju šansu Srbiji da stvara tenzije na Kosovu.

Vlasi je istakao da Vlada mora da upravlja Kosovom u skladu sa zakonom i ustavom, ali i da proceni okolnosti i pravi trenutak za takve odluke – kao što je otvaranje mosta na Ibru.

„Sva ova buka deluje veoma čudno. A posebno od međunarodnih partnera, koji na neki način obaveštavaju, čak i daju znak Srbima da treba da naprave problem oko otvaranja mosta. Potpuno je neshvatljivo. Ali mora se reći da Kosovo treba da se upravlja na osnovu zakona i ustava. Na svakom delu teritorije i u svakom segmentu. Ali, treba doneti neke konkretne odluke, ne kažem koordinisane, ako se izabere trenutak, treba proceniti okolnosti“, dodao je Vlasi.

Kritikovao je vladu i zbog nedostatka koordinacije sa Kforom i međunarodnim saveznicima, ističući da bi kontinuirano insistiranje na otvaranju mosta moglo da donese ozbiljne posledice po odnose Kosova sa međunarodnim partnerima.

„Mitrovački most je otvoren, tako da ne znam o kom otvaranju pričaju, jer je otvoren za pešake. Postoje još dva mosta za saobraćaj. Ne znam zašto prave tenzije, sada nema potrebe za bilo kakvom tenzijama, ne treba da okrećemo međunardne partnere protiv nas“, ukazao je Vlasi.

Smatra da bi Vlada trebalo da odloži ovo pitanje.

Vlasi je naglasio da ovo pitanje ne treba da bude deo dijaloga sa Srbijom, jer je otvaranje mosta na teritoriji Kosova unutrašnje pitanje i ne treba da zavisi od odluka druge zemlje.

Tvrdi i da insistiranje Vlade Kosova predsednik Srbije Aleksandar Vučić „koristi da skrene pažnju sa unutrašnjih problema u Srbiji, uključujući i proteste protiv rudnika litijuma“.

„Sva buka koja se diže oko otvaranja mosta i strani predstavnici govore da može biti nereda; ne, to je signal Beogradu, Vučiću, da ako se most otvori, ovo treba iskoristiti kao priliku da se zaista izazovu nemiri i tenzije i da se skrene pažnja srpske javnosti sa velikih problema koje Vučić ima na unutrašnjem planu… Šta nam onda treba u vezi sa pitanjem da li će vozila prolaziti mitrovičkim mostom ili ne“, naveo je Vlasi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari