Poslaniku Srpske napredne stranke Vladi Babiću stigle anonimne pretnje smrću 1Foto: Bojan Cvejić

Šef poslaničke grupe Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandar Martinović izjavio je da je poslanik SNS Vlado Babić danas dobio preteće pismo, u kome mu se preti zato što se zalaže za očuvanje identiteta bunjevačke nacionalne manjine.

“Moj kolega dr Vlado Babić iz Sombora, po nacionalnosti Bunjevac i poslanik SNS na adresu Narodne skupštine Srbije dobio preteće pismo. Pismo je pisano rukom, latiničkim pismom i u njemu se, između ostalog, preti Babiću da će biti zaklan zato što je pre nekoliko dana replicirao Tomislavu Žigmanovu, i zato što se zalaže za očuvanje identiteta bunjevačke nacionalne manjine“ , rekao je juče u Skupštini Aleksandar Martinović, šef poslaničke grupe SNS i dodao da se u pretećem pismu na najgori mogući način vređa i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Martinović je pozvao ministra Branka Ružića koji je u parlamentu brani zakone da o svemu obavesti vladu. „Na najgori način u pismu se vređa predsednik Vučić, Vulin za koga se kaže da će doživotno biti persona non grata u Hrvatskoj, Šešelj za koga se kaže da je osuđeni ratni zločinac, komunjarsko-četnički vojvoda koji će biti zaklan prvom prilikom. I ono što je najgroznije u ovom pismu je da se Babiću preti da će mu „neki osvetnici“ atakovati na „žensku obitelj“, rekao je Martinović, pročitavši deo pisma u kome stoji – mrtav si, naći ćemo ti slabu tačku u kretanju, a šta ćemo tek da imo celoj tvojoj ženskoj obitelji. Džaba ti i skupštinska retorika.

Poslanik SNS je rekao da se plaši da je to nastavak najgore kampanje protiv Republike Srbije, podsetivši da je o tome više puta govorio u skupštini.

„Ovo je atak na licnost poslanika, preti se njegovoj porodici, na najgori način se govori o Srbiji, njenom rukovodstvu“, rekao je Martinović i poručio da će poslanička grupa SNS insistirati na tome da se otkrije ko stoji iza pisma koje podseća na „novohrvatski, Tuđmanov govor“. Istakao je da je najvažnije da drzava reaguje, da se stane u odbranu Babića i članova njegove porodice.
Preteće pismo su osudili i poslanici SRS i SPS, a ministar Branko Ružić poručio da je „poziv na linč“ neprihvatljiv u demokratskoj zemlji i da će o svemu obavestiti Vladu, pre svega ministra unutrašjnih poslova.

„Ni na koji način ne smeju biti ugrožena prava nacionalnih manjina“, rekao je ministar i istakao da je Srbija ozbiljna država koja ima jasno definisane zakone.

Vjerica Radeta,poslanica SRS primetila je da se „takve stvari dešavaju duže vreme“ i da svako sebi može da dozvoli da preti državi i pojedincima, dok postoje i „beli medvedi“ kojima ništa ne sme da se kaže i za koje „skaču razne organizacije“.

“Pokušaj da se Bunjevci hrvatizuju nije od juče, ali jeste taj gospodin Žigmanov. Mi kažemo da je on ustaša i on jeste to. Slušali smo ga pre neki dan kako kaže da poslanik Srbin u hrvatskom Saboru ne bi smeo da izađe napolje. Dakle mi dozvoljavamo mnogo toga i plašim se da će nam se obiti o glavu“, navela je Radeta, a poslanik SPS Neđo Jovanović je istakao da je svaka pretnja za najoštriju osudu.

„Ukoliko nismo jedinstveni, ukoliko ovo ne osudimo na najoštriji mogući način, dovodimo sebe u opasnost i na taj način doprinosimo da Srbija bude ugrožena. To vlast Republike Srbije, mi koji participiramo u toj vlasti, ne smemo da dozvolimo“, naveo je Jovanović.

Tomislav Žigmanov je izjavio da kao osoba i kao čelnik stranke koja je priržena temeljnim demokratskim vrednostima, snazno osudjuje svako pozivanje na nasilje. „To znači da na taj način osuđujem i prijetnje spram kolege Babića! Bio bih spokojniji da je kolega Martinović iskazao isti interes i za slične slučajeve drugih narodnih zastupnika“, naveo je Žigmanov.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari