Sadašnje količine gasa od oko 4,7 miliona kubika iz Nemačke i Mađarske obezbeđene su do 20. januara i nadamo se da će do tada spor između Rusije i Ukrajine biti rešen i da će gasna kriza prestati, odnosno da će uskoro krenuti redovne isporuke gasa od ruskog Gasproma – izjavio je juče novinarima direktor JP Srbijagas Dušan Bajatović.

On je na konferenciji za novinare dodao da je u toku akcija da se, ukoliko bude potrebno, interventno snabdevanje gasom produži.

– Ispituje se pravni osnov za tužbu protiv Ukrajine i naknadu štete zbog prekida transporta gasa iz Rusije – kazao je Bajatovići dodao da je dao nalog da se izuče mogućnosti za tužbu.

On je rekao da Srbijagas ima dva ugovora – sa Jugorosgasom o snabdevanju i Molom o transportu gasa iz Ukrajine kroz Mađarsku.

– Za proteklih 45 godina korišćenja prirodnog gasa nikada se nije desila ovakva kriza i nikada nije došlo do potpune obustave isporuka. U 2006, kada je takođe nastao spor između ove dve zemlje, došlo je do smanjenja isporuka – kazao je Bajatović.

Gas iz Nemačke i Mađarske je, kako je rekao Bajatović, skuplji od ruskog za 50 do 70 dolara za hiljadu metara kubnih, a Srbijagas će izračunati kolika je dodatna suma potrošena po tom osnovu i tražiti nadoknadu. Srbijagas, ali i politički faktori u zemlji pokušavaju da obezbede dodatne količine prirodnog gasa za privredu, ali u tome još nisu uspeli.

– Juče ujutro obezbedili smo transportne kapacitete za dodatne količine gasa preko gasovoda simboličnog imena – Hag, pa pokušavamo da obezbedimo da kroz njega dolazi još dva miliona kubika dnevno – rekao je Bajatović.

Direktor Srbijagasa je naglasio da se do leta mora završiti skladište Banatski dvor, kao i gasovod visokog pritiska, a potom ono i napuniti gasom kako bi Srbija imala rezerve za 40 do 60 dana. Za završetak ovog objekta potrebno je blizu 22 miliona evra, a za punjenje oko 50 miliona dolara.

– Potrudićemo se da završimo skladište u Banatskom Dvoru i da više nikada grejnu sezonu ne dočekamo bez dovoljnih rezervi gasa i tehničkih kapaciteta da se on izvlači – istakao je Bajatović.

On je rekao da nema osnova za tužbu Unije privatnih poslodavaca protiv Srbijagasa, jer je do prekida isporuka energenta industriji došlo zbog više sile. U ugovorima s domaćim preduzećima naznačena je klauzula da će gas biti „zavrnut“ u slučaju više sile ili kada dođe do havarije na instalacijama kupca.

Bajatovićje kazao da gas koji sada stiže iz Nemačke i Mađarske ima kalorijsku vrednost od najmanje 8.000 Kcal za hiljadu kubika, te da nema potrebe da se strujom dogrevaju prostorije i apelovao je da se smanji potrošnja električne energije, ističući da je elektroenergetski sistem većisuviše dugo preopterećen.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari