Bakić: Stranku nam ustupa Koraćeva SDU

Sociolog za Danas o osnivanju nove levičarske stranke na političkoj sceni

Ostavite komentar


  1. Polako sve manje politicke partiju prepoznaju koja je prava politicka opcija u nasoj drzavu.

  2. U svojoj današnjoj koluni Bara piše:“Ne zato što su šefovi tamošnjih Vesića „moralniji“ i „neukaljanijih obraza“ od plejade naših Vesićevih šefova, nego zato što u tim državama vladaju zakoni i institucije…” I kada kao u SAD započne ekonomska kriza, a u pitanju je nemoral elite koja broji nešto oko 1000 njih, štampaju dolare bez pokriča (videti u knjizi prof. nekada političara, pok. Bulatovića -svakoga dana po 10. milijarde dolara). A kada to nije dovoljno onda uruše baombama neku državu bogatu sa naftom za da njihove komapnije preuzmu nalazišta. Ako im je daleko pa ne mogu da im menjaju vlastodršce, kao u Boliviji, Venecueli, Brazilu, Čileu i gde ne još. Dok srpksi Vesići i drugi Vučići i Stefanovići kpaju “uređuju“centar Beograda, dok se Mrijevo davi u govnima i mokraći. Ili proizvode i prodaju oružje iz “Krušika”. Dok Zorana gradi po dva puta iste deonice autoputa!
    Znači, ne mora biti isti Vesić, ali će biti sličnog ili istog karaktera. Jer kapitalizam, banditizam traži svoje bandite.

  3. Sva ostala verovanja su u redu osim anahronog:“Verujemo u rad, a ne u kapital“. Pa zašto radimo? Želim vam puno uspeha u inicijaciji nečega novog na političkom nebu Srbije.

    1. Postoje visi razlozi od materijalnog, naravno drustvo mora da sazre pre toga da se izdigne od sebicnog materijalnog i stremi ka opstem dobru. Mozda za 200-300 godina a mozda ni tad…

      1. Izgleda da mu je teško da prikupi potpise za osnivanje nove pa će zato da rentira/kupi/šta god stranku druga Koraća. Možda ima još zainteresovanih pa da drug Korać organizuje javnu licitaciju?

  4. Uvodni deo moje knjige „Jevanđelje po isini“, njen prvi delu naslovljen: „Duhovno stanje vremena“: „Sa svih strana stižu povici za spas čovečanstva. Kao da je 21. vek zabasao u tunel u koji su nas uvukli vampiri, a ne politički lažovi koji su krajem prethodnog veka najavlјivali mir i razbibrigu širom sveta samo da prihvatimo demokratiju kao njihov idealan sistem. Oni koji lažu i naveliko kradu, glume da su vernici. Iako ne veruju u Boga, većina od njih su hrišćani, svi su kršteni a posetili su i Vatikan. Neki su poljubili ruku papi, zahvalni što Crkva ćuti i ne osuđuje njihovu amoralnost. Znaju da nema ništa od onoga što piše u Starom zavetu – „Ko se boji Boga, izbaviće se od svega“. Takvi su uvereni da mogu i samog Boga da kupe. Ne, oni nikada neće znati niti osetiti božansku ljubav, jer se takva ljubav ne kupuje. Parama se može ublažiti nesigurnost, strah od života, no ne može se kupiti ljudska duša.
    Filozofi, kao i svi oni koji razmišljaju, pitaju se kako dalje: da li umesto kapitalizma treba tražiti neki drugi sistem? No, nikako da se pritom sete istine – da je prema Isusovom moralnom načelu kapitalizam đavolska težnja ka imanju što više materijalnog, što je sasvim suprotno od težnji ka produhovljenju, oboženju. Uоstalom, kapitalizam počiva na sedam smrtnih grehova, što je suprotno od deset Božjih zapovesti. Jedan od grehova je pohlepa kao pokretačka sila kapitalizma. A pohlepa je sociopatološka kategorija. A kada postane opsesija, to je psihijatrijski problem…“

  5. Žao mi je gospodine, ali nakon izjave da ste blizu izlasku na izbore vi za mene više niste relevantni, pa makar osnivali još jedan Crveni krst. A koliko pamtim ovo je prvi put da neko ko osniva stranku neposredno pre toga samo jednom svojom izjavom od sebe i te stranke bespovratno otera više od 90% svojih potencijalnih birača.

  6. Ako je stranka sposobna da osvoji glasove na juris treba da se zove Radnicka borba.

  7. Bakiću dobro svi znamo ko te finasira,zato nemoj da lažeš jer svojim lažima sve više zakopavaš i sebe i ljude oko tebe.

    1. Ko ga finansira? Da li vi shvatate da postoji drugacije misljenje od onoga koje (kao) vi zastupate i iznosite? Da li je moguce da postoji neko ko nije za SZS a da nije „bot“? Ajde, urazumite se.

  8. Osnujte je 21.decembra, na staljinov rođendan, da svi znaju da je prava udbaška

  9. Ma ovu su gluposti i lopovluk.Svi misle da se obogate preko noci.Koliko je politicara u Srbiji da svako od njih hoce da radi ne bi uvozili radnike .

  10. Šta fali imenu SDU ili Ivanu Zlatiću, pa se cenjeni prof. Bakić nije mogao samo učlaniti? Građanin Trifunović neka uZgaja prasiće, ako već ne ide politika i tvitovanje.

  11. Ajd Jovo nanovo…? Jos samo da dobije blagoslov sa Hilandara,i prelazi cenzus,u ovako oteznim uslovima…Samo da pitam,kako misli da ostvari stalni- gradjanski- pritisak,kako rece u intervjuu za list Vreme,i prebaci magicnu cifru od 100.000 ( koju sanjari )…??

  12. Ovo čekam decenijama. Spreman sam na ….pokazaću kad zatreba. Ali, ako me moj izda ode mu glava!

  13. Dakle SNS je našla još jednu slabu kariku opozicije u Srbiji.
    Ne razumem izlazak na izbore bilo koga ko nije u vlasti, ako će posle izbora svi iz opozicije biti prinudjeni da bojkotuju rad Skupštine, kako bi sačuvali integritet i umanili kapacitet Skupštine i Vlade……

  14. Današnju globalizaciju i demokratiju istraživački je najbolje obradila Loreta Napoleoni u svojoj knjizi „Ološ ekonomija“. Između ostalog, Loreta je zaključila: „Devedesete godine 20. veka obeležila je pandemija globalnog virusa: demokratije. Smrtonosni virus, nekakav freedom bug, crv slobode, razmnožio se posle pada Sovjetskog Saveza… Zajedno sa demokratijom širi se i ropstvo. U mnogim delovima planete (čak i u nekim zemljama zapadne Evrope), gotovo 27 miliona ljudi padaju u ropstvo. Početkom devedesetih godina, robinje seksa iz zemalja bivšeg istočnog bloka osvajaju zapadno tržište. One imaju nešto zajedničko: lepe su, jeftine, i očajne. Tržište seksa je tek vrh ledenog brega… Globalizacija više pogoduje iskorišćavanju robova nego industriji. U opticaju su ogromne sume, jer nije bilo više robova još od vremena trgovine preko Atlantika… Robovi su postali sastavni deo globalnog kapitalizma: na plantažama kakaoa u zapadnoj Africi, u voćnjacima Kalifornije, u ilegalnoj ribarskoj industriji koja cveta u fabrikama osnovanim pod lažnim nazivom, ili bez naziva…“

  15. Loreta dalje piše: „I to je paradoks.
    Demokratija i ropstvo ne samo da koegzistiraju, već ih spaja, kako ekonomisti kažu, snažan i direktan uzajaman odnos.
    Drugim rečima, ove dve pojave razvijaju se na sličan način, pri čemu razvoj jedne pojave uslovljava razvoj druge. Devedesetih, kao uostalom i pedesetih godina, opet počinje proces dekolonijalizacije. Međutim, dešava se da broj robova raste, a njihova cena pada baš kada kolonijalne zemlje stiču nezavisnost. Danas jedan rob košta deset puta manje nego u doba antičkog Rima – i to nije slučajno – jer u ono doba koncept demokratije praktično nije ni postojao. Ali, stari Rimljani su cenili robove kao retko blago koje su skupo plaćali. Danas, naprotiv, robova ima na pretek, njihova vrednost je minimalna i posmatrani su kao obavezan trošak u međunarodnom biznisu‘…
    Gotovo svaki proizvod namenjen potrošnji ima tamnu stranu – ropstvo i pirateriju, falsifikate i prevare, krađe i pranje novca. Ološ ekonomiji najviše prija globalno tržište. Ološ ekonomija prodire i korumpira, iznutra narušava tradicionalne ekonomije…“
    Loreta je knjigu objavila pre nego su zapadne sotone urušile nekoliko država arapskog sveta, čime su izazvale masovna stradanja ljudi, koji su, da bi preživeli, bežeći od sigurne smrti, krenuli u preseljenja apokaliptičkih razmera, i nadali se spasu kod onih država i naroda čija je vojska i avijacija, po naredbi političkih sotona, razorila im domove, a sada ih primaju u svoje države da ih eksploatišu kao robove.
    Loreta nije imala podatak da njih osam sotona poseduje kapital koliko polovina čovečanstva – 3,6 milijardi ljudi.“

  16. A da je težnja isključivo ka materijalnom, najočitije će pokazati Nemačka, koja se ekonomski tako brzo razvijala kao niko u istoriji pre toga, a ceo svet se osetio ugroženim. Bežeći iz sotonizovane Nemačke, produhovljeni čovek Erih From sklonio se u SAD, gde je napisao i filozofsku knjigu „Imati ili biti“ (NOLIT, Beograd 1969), kojom izražava poglede svog sunarodnika Isusa Hrista: „Alternativa između imanja i bivanja ne temelji se na zdravom razumu. Moglo bi izgledati da je imati normalna funkcija našeg života: da bismo mogli živeti – moramo imati stvari. Pa i više od toga, moramo imati stvari da bismo mogli u njima uživati. Kako je u kulturi u kojoj je vrhovni cilj imati – i to imati sve više i više – i u kojoj se može govoriti o nečemu što je ‚vredno milion dolara‘ moguća alternativa između imanja i bivanja? Upravo suprotno, moglo bi izgledati da je sama bit bivanja imanje, da čovek nije ništa ako nema ništa. No veliki učitelji su u središte svojih sistema postavili alternativu između imanja i bivanja. Buda uči da ne smemo žuditi za posedovanjem ukoliko želimo postići najviši stadijum ljudskog razvitka. Isus uči: ‚Jer ko hoće dušu svoju da sačuva, izgubit će je; a ko izgubi dušu svoju mene radi, onaj će je sačuvati. Jer kakvu će korist imati čovek ako sav svet pridobije, a sebe izgubi ili sebi naudi?‘ (Luka, 9:24–25)“ („Imati ili biti“, NOLIT, Beograd, 1969).

  17. Toliko mnogo je dobrih knjiga napisano sa Božjim porukama, naučnih dokaza da je davanje sreća, ljubav, da je ljubav Bog, a da je pohlepa patološki problem, đavo u čoveku. I dalje manjina nastavlja da teroriše većinu u svetu, u kome svake godine umire od gladi preko deset miliona ljudi, većina dece, dok se istovremeno pohlepni i preuhranjeni spasavaju lečeći na luksuznim klinikama. A mediji pomažu da novac izopačuje i ubija, najčešće drogom, i masovno ne dozvoljava mladima da se razviju u zdrave ljude, već ih vodi u stradanje. Moderne religije nemaju veze sa intimnom percepcijom univerzuma, već su obično oruđe za dnevnopolitičko-ekonomsko-nacionalističko podstrekivanje.
    „A Bog je tamo gde čovek voli, gde čovek podnosi žrtve radi drugog, gde se čovek raduje čoveku“. Ovo je izjavio visoki srpski sveštenik. I među njima nađe se obožen čovek, kao što je bio patrijarh Pavle. Kao što je sadašnji papa Francisko, prvi u istoriji Vatikana koji poštuje Isusa Hrista. Nije slučajno što je papa Francisko kao i Če Gevara iz Argentine. Nažalost, pitanje je koliko će dugo da izdrži da ne bude prinuđen da se okane Boga, i zadovolji Đavolom koji nudi pare preko sotonskih bogataša koji vladaju svetom. Na papino tajno noćno izlaženje i pomaganje beskućnicima po ulicama Rima, prvo upozorenje je stiglo od sotona iz SAD koji najviše plaćaju Vatikan da se sveštenici prave gluvi i slepi na njihova nepočinstva širom sveta: „Neka se papa Francisko drži uobičajenih pravila Crkve kako su to radili njegovi prethodnici, da nas ne prinudi za početak da smanjimo svoje priloge Vatikanu.“
    Mitologizacijom laži krije se istina, čime se omogućava da bezbožni, zli manipulišu svešću naivne i uplašene većine.
    Na kraju da citiram mudrog partizana u borbi protiv fašizma, akademika Ivana Supeka: »Dobar čovek nije pasivan pratilac svetskih zbivanja niti se asketski odriče svojih čežnji i prirodnih nagona… On shvaća ili bar pokušava shvatiti što druge tišti i nastojat će ukloniti njihov jad koji je često i njegov vlastiti. Zla rastu u planetarni udes, a dobar je čovek odan čovečanstvu. Nemoguće je čovječnost pomiriti s rasizmom, nacionalizmom i vjerskim fanatizmom« (Na prekretnici milenija; Prometej, Zagreb, 2001. str. 252).
    Što treba shvatiti da je dobar čovek suprotno od idealu uspešnog čoveka, koji propagira savremena civilizacija, a koji se sastoji u usponu u bogatstvu i moći.

  18. Jeste li to gospodine Bakiću komunista?Hajde malo da čujemo mišljenje o Brozovoj diktaturi i njegovom uništavanju Srbije sa raznim Penezićima i Rankovićema.Izjasnite se da mi neutralni ne gubimo vreme sa vama.I odakle ćete početi?Ne valjda od devedesetih.

    1. Kako je Broz uništio nešto što je već bilo uništeno, ili još bolje nikada nije ni valjalo, sem nekolicini ratnih profitera od 1804. sve do te jadne diktature?

  19. Žarko Korać, nekadašnji političar, poslanik u Skupštini Srbije i psiholog, demantovao je navode da ima bilo kakve veze sa formiranjem opozicione levičarske stranke sociologa Jove Bakića i preuzimanjem Socijaldemokratske unije. (Blic vesti, Danijela Luković 22.11.2019. 13:02

  20. E samo nam je jos tvoja stranka nedostajala. Btw gde je onaj Bakicev Beli i ostali duvaci u SNS tikvu.

  21. Srecno vam bilo .Ako ste vi jedan od lidera,verovatno znaci da cu glasati za vasu stranku ako ne bojkotujete izbore. Najzad i mi koji smo leve orijentacije da mozemo da glasamo za sebi blisku opciju .Sve potpisujem sto ste rekli,osim razum a ne Bog .Ja mislim da nasa drzava treba da bude sekularna ali po ovome sto ste rekli,ispada da ce stranka naginjati ka ateizmu ,sto nije racionalnije od hriscanstva ,nego licnog dozivljaja ,a potpuno se slazem za crkvu

    1. Nemanja ,
      Levica je po prirodi egalitarna ,suprostavljenja svakoj vrsti hijerarhije. Drugo , njoj je prosvetiteljstvo blisko – sto znaci da za religiju nema mesta . Obicno su levicari ateisti.

  22. Vec vidim sastav predsednistva i izvrsnog odbora – clanovi opskurnog Marks21 i slicni zaludni, razmazeni anarhisti. Moze i Ratibor Trivunac da ti bude u stranci.

Ostavite komentar


Politika

Naslovna strana

Naslovna strana za 27. i 28. jul 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Srđan Gojković Gile, muzičar

Pozivam sve one koji čitaju Danas da ga podrže tako što će se učlaniti u Klub čitalaca Danasa i tako podržavati nezavisno novinarstvo.