Balint Pastor: Zahvaljujući Vučiću skinuta "ljaga" sa mađarskog naroda u Vojvodini 1foto FoNet

Predsednik Saveza vojvođanskih Mađara Balint Pastor rekao je da se danas piše zajednička istorija mađarskog i sprskog naroda i da je zahvaljujući predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i njegovim odlukama skinuta „ljaga“ sa mađarskog naroda u Vojvodini.

Pastor je nakon blagosiljanja obnovljene crkve Snežne Gospe u Žablju rekao „da su od 2013. rukovodioci srpskog i mađarskog naroda bili dovoljno hrabri da se suoče sa najtamnijim danima naše zajedničke istorije i da stvore nešto što je u celoj Evropi uspelo samo Nemcima i Francuzima – a to je istorijsko pomirenje“.

Kako je kazao, ljudi koji su ovde živeli nekada, nisu tako zamislili svoju budućnost, „jer se vrlo retko dešava da pravoslavna i katolička crkva stoje jedna pored druge“.

„Srećom od 2013. pišemo novo poglavlje naše zajedničke istorije“, dodao je Pastor.

On je zahvalio Vučiću kao iskrenom prijatelju mađarskog naroda, jer je, kako je naveo, njegova vlada ukinula dve odluke kojima je mađarski narod u Vojvodini bio žigosan po kolektivnoj osnovi kao ratni zločinac, te da je zahvljujući njemu ta „ljaga“ skinuta sa mađarskog naroda u Vojvodini.

„Da nista više nismo zajednički uradili i to bi bilo dovoljno“, dodao je on.

Blagosiljanju obnovljene katoličke Crkve Snežne Gospe u Žablju prisustvovali su predsednici Mađarske i Srbije Tamaš Šujok i Aleksandar Vučić, predsednica pokrajinske plade Maja Gojković, i drugi srpski i mađarski zvaničnici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari