Predlog crnogorskog ministra Igora Lukšića kao da ukazuje da su Crnogorci već izgustirali svoju nezavisnu državu.

Možda se ovakva ocena nekome može činiti i neozbiljnom, ali mislim da je u potpunosti u skladu sa crnogorskim predlogom, a naročito sa delom koji predviđa formiranje zajedničkog parlamenta, kaže za Danas Senad Pećanin, urednik televizije TV1 u Sarajevu, komentarišući plan vlade u Podgorici, odnosno Ministarstva spoljnih poslova Crne Gore, za osnivanje inicijative Zapadnobalkanska šestorka.

Naš sagovornik ističe da se radi o tome da „slične ideje nisu dale rezultate čak ni kroz Pakt stabilnosti, iza kojeg su politički, ali i finansijski, stajale i Evropska unija i Sjedinjene Države“.

„Naravno, regionalna saradnja je neophodna i korisna, ali je svaki pokušaj njenog čvršćeg institucionaliziranja osuđen na neuspeh iz sličnih razloga zbog kojih je i Jugoslavija tako neslavno okončala“, smatra Pećanin.

U radnom dokumentu ministarstva na čijem je čelu Igor Lukšić, a u čiji je integralni tekst Danas imao uvid navodi se potreba za umrežavanjem šest zemalja Zapadnog Balkana – Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Kosova (sa fusnotom), Makedonije i Srbije. Između ostalog, predlaže se da bi posebni napori bili posvećeni osnivanju Parlamentarne skupštine Zapadnobalkanske šestorke.

„Odnosi na visokom nivou“

Premijer Ivica Dačić izjavio je da Srbija ima važnu ulogu u jačanju regionalne saradnje i najavio zajedničku sednicu vlada Srbije i BiH za kraj novembra. „Odnosi u regionu su na visokom nivou za šta je Srbija veoma zaslužna“, rekao je Dačić novinarima u Palati Srbija na prvoj konferenciji šefova policija regiona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari