Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki Mun juče je jednodnevni boravak na Kosovu i Metohiji započeo odvojenim razgovorima na prištinskom aerodromu sa predsednicom i premijerom Kosova Atifetom Jahjaga i Hašimom Tačijem. Prištinski dnevnik Koha ditore je uoči Banovog dolaska najavio da generalni sekretar UN „neće kročiti u kosovske institucije, iz straha da bi se to moglo protumačiti kao poseta istog nivoa, kakav je njegov boravak u bivšim jugoslovenskim republikama“ tokom balkanske turneje.


Povodom Ban Ki Munove posete pokret „Samoopredeljenje“ je ispred glavnog sedišta Unmika organizovao proteste protiv ostanka Misije UN na Kosovu. Agencije javljaju da su specijalci Kosovske policijske službe rasturili demonstrante.

Prvi čovek svetske organizacije poručio je iz Prištine da će Unmik i dalje igrati važnu ulogu na Kosovu i istakao da od kosovskih vlasti očekuje normalizaciju odnosa sa Beogradom. Ban je rekao da je „EU preuzela vodeću ulogu u međunarodnim naporima u regionu, a da će UN će nastaviti da sarađuju sa svim međunarodnim partnerima u dostizanju zajedničkih ciljeva ljudi na Kosovu i u širem regionu“.

– Očekujem normalizaciju odnosa sa Beogradom, uključujući podjednaku ozbiljnosti i iskrenu posvećenost dijalogu. To sam tražio i od srpskog rukovodstva, naglasio je Ban Ki Mun. On je „zabrinut eskalacijom nasilja na severu Kosova u poslednjih godinu dana“. On je ocenio da je sever „kompleksno pitanje“, koje mora da bude rešeno mirnim dijalogom.

Hašim Tači je posle susreta sa Ban Ki Munom izjavio novinarima da „UN nemaju nikakvu ulogu u dijalogu Beograda i Prištine“ i da je preduslov za nastavak razgovora ostarivanje svih sporazuma koji su postignuti uz posredovanje EU. Tači smatra da je Ban „priznao novu realnost na Kosovu“ i „stremljenja naroda Kosova da bude deo evroatlantskih integracija“.

– Informisao sam ga da će na jesen biti okončan proces nadzirane nezavisnosti Kosova, da će biti izvršene ustavne izmene i da je to izuzetno značajan trenutak za Kosovo – rekao je Tači.

Ban Ki Mun je u Prištini juče razgovarao sa zvaničnicima Unmika, Kfora i Euleksa. Prema programu posete, on je obišao je manastir Visoki Dečani, gde ga je primio iguman dečanski arhimandrit Sava (Janjić), dok je u Prizrenu u Sabornoj crkvi svetog Đorđa trebalo da ga dočekaju episkopi raško-prizrenski Teodosije i lipljanski Jovan, vikar patrijarha srpskog.

U Skoplju o odnosima sa Grčkom

– Generalni sekretar UN Ban Ki Mun juče je posle posete KiM, otputovao u Skoplje gde će sa makedonskim zvaničnicima razgovarati, pre svega, o rešavanju spora Grčke i Makedonije oko imena ove bivše jugoslovenske republike. On bi trebalo da se sastane sa predsednikom Makedonije Đorđem Ivanovim, premijerom Nikolom Gruevskim i predsednikom Sobranja Trajkom Veljanoskim. Balkansku turneju Ban Ki Mun završiće posetom BiH. Beta

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari