Konjufca: Srbija će ponoviti Banjsku ako ne bude kažnjena 1 Photo: M.M./ATAImages

Predsednik Skupštine Kosova Gljauk Konjufca ocenio je danas da postoji rizik da, kako je naveo, „Srbija ukoliko ne bude kažnjena, ponovi napad kao u Banjskoj“ u septembru prošle godine.

Konjufca je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsednikom Nacionalnog saveta Švajcarske Erikom Nusbaumerom rekao da Kosovu preti opasnost zbog ponašanja srpskih vlasti.

„Neizbežna tema u ovim okolnostima bila je bezbednost na Kosovu i opasnosti sa kojima se suočavamo zbog teritorijalnih pretenzija koje Srbija ima prema Kosovu. Izrazio sam zabrinutost da će Srbija, ako ostane nekažnjena u vezi sa agresijom na Banjsku od 24. septembra, ponoviti ovaj scenario. Ona je jedina od zemalja koja nije sankcionisala Rusiju i nastavlja da sarađuje sa Rusijom“, kazao je Konjufca.

Govoreći o Sporazumu sa Srbijom, Konjufca je novinarima rekao da Beograd ne može da bude dobar sused kada se ponaša agresivno i naveo da Srbija krši principe sporazuma iz dijaloga o normalizaciji odnosa.

„Pitanje pozicije Kosova se nepotrebno komplikuje. Prvi sporazum se sastoji od principa i konkretnih pitanja. Principi čine duh sporazuma. Principi nemaju rok, ne može se reći da Srbija i Kosovo mogu da se ponašaju agresivno i da u jednom trenutku mogu da postanu dobri susedi. Konkretna pitanja mogu imati rokove. Problem je što Srbija krši principe sporazuma“, kazao je on.

Naveo je da Kosovo ima međunarodni subjektivitet i bez Srbije.

„Činjenica da Srbija krši ove principe daje nam za pravo da ne učinimo sledeći korak, znate za Zajednicu (ZSO), da, to je sedma tačka, koje ima rok“, kazao je Konjufca

Predsednik Nacionalnog saveta Švajcarske Erik Nusbaumer pozvao je Kosovo i Srbiju da preduzmu korake da spreče tenzije i vrate se za pregovarački sto.

Nusbaumer je susret sa Konjufcom ocenila kao plodonosan, dodajući da je Švajcarska podržava Kosova i saveznik je za razvoj i evropske integracije.

„Imali smo plodonosan sastanak, naši razgovori su istakli dinamične i dobre odnose. Kosovo i Švajcarska su takođe sarađivali u oblasti parlamentarne diplomatije. Pozdravio sam saradnju parlamentarnih eksperata. Švajcarska je stalna podrška Kosovu, Švajcarska je ponosna na dobro integrisanu zajednicu Kosovara u našem društvu“, kazao je on na konferenciji za novinare.

Dodao je da je Švajcarska zabrinuta zbog rastućih tenzija u vezi sa srpskom manjinom na Kosovu.

„Pozivamo vlade Kosova i Srbije da preduzmu korake za sprečavanje tenzija. Švajcarska podržava dijalog, Kosovo ima Švajcarsku kao pouzdanog saveznika za razvoj i evropske integracije“, rekao je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari