"Posle Banjske samo čekamo novu katastrofu": Analitičari o Kurtijevim potezima kad je u pitanju most na Ibru 1foto EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

„Za kosovskog premijera Aljbija Kurtija nije samo Srbija suvišna na Kosovu, već i međunarodna zajednica. Zato on na pitanju mosta na Ibru želi da pokaže da Priština poseduje suverenitet koji joj omogućava i da uskrati gostoprimstvo KFOR-u, ako to poželi. Ovo je zato najdublja kriza u odnosima između Prištine i Kvinte do sada“, kaže za Danas Ognjen Gogić, politički analitičar sa KIM.

On dodaje da otvaranje mosta na Ibru više nije samo problem u odnosima Beograda i Prištine i Srba i Albanaca, već on predstavlja problem između kosovskog premijera i međunarodne zajednice. Dok su, kako kaže, prethodne jednostrane mere kosovske Vlade imale za cilj da „iskorene“ prisustvo Srbije na Kosovu, otvaranje mosta se pretvorio u pokušaj da se dovede u pitanje delovanje međunarodnih misija.

"Posle Banjske samo čekamo novu katastrofu": Analitičari o Kurtijevim potezima kad je u pitanju most na Ibru 2
Foto: FoNet/Zoran Mrđa

„Uslov da se most otvori za drumski saobraćaj jeste da se karabinjeri povuku sa njega. Pošto se KFOR u više navrata prethodnih dana eksplicitno izjasnio da ne namerava da se povuče, jedina alternativa je da kosovska policija pokuša da nasilno ukloni karabinjere sa mosta. To zvuči kao malo verovatna, ali ne i nemoguća opcija. Iz tog razloga je KFOR i saopštio da neće oklevati da upotrebi ‘sve neophodne mere’ da spreči destabilizaciju, što je eufemizam za upotrebu sile“, ocenjuje Gogić.

Prema njegovim rečima izjave ambasadora Hovenijera o opasnosti po američke vojnike, takođe, sugerišu da je KFOR svestan da postoji rizik od sukoba sa kosovskom policijom.

„Upozorenja prate i dela pa je u međuvremenu došlo i do pojačavanja prisustva Karabinjera kojim se pridružuje i Euleks. To sve ima za cilj da odvrati Vladu u Prištini od pokušaja da nasilno otvori most“, objašnjava sagovornik Danasa.

On ocenjuje da su se Beograd i Srbi na Severu Kosova jasno odredili prema ovoj situaciju i sada bi trebalo da ostanu po strani i da ostave državama Kvinte da reše svoje odnose sa Prištinom.

„Kurti sada ne pritiska samo Srbe na Severu Kosova već pokušava da vodi i psihološki rat protiv KFOR-a. Ako KFOR popusti i pristane da se povuče sa mosta zbog zahteva iz Prištine, onda njegova prisustvo na Kosovu gubi smisao i svi vojnici treba da se pokupe i idu svoju kućama“, zaključuje Gogić.

"Posle Banjske samo čekamo novu katastrofu": Analitičari o Kurtijevim potezima kad je u pitanju most na Ibru 3
foto: Printscreen/YouTube/KoSSev

*Stojanović: Posle Banjske samo čekamo novu katastrofu

Branimir Stojanović, bivši funkcioner Srpske liste, međutim, za Danas kaže da Kurti o otvaranju mosta ne može da odluči apsolutno ništa. Kaže da će predstojeći događaji pokazati ko je iskren, a ko nije i podseća da most u Mitrovici kontroliše NATO.

„Ako Kurti misli da proizvede tenziju protiv NATO vojnika, a da ga zemlje NATO-a ne kazne za to, onda je u pitanju neki dogovor za koji mi ne znamo. Predstava koja treba da promeni stanje na terenu“, navodi Stojanović.

Prema njegovim rečimam Kurti to radi zbog izbora. Istraživanja javnog mnjenja su pokazala da je kod albanske populacije najisplativija politika u ovom trenutku – mržnja i represija prema Srbima.

„Jasno je da na događaje delujemo tek kada su stvari već izvesne da će da se dese i da posle katastrofe u Banjskoj samo čekamo sledeću katastrofu. Politika Srpske liste je potpuno krahirala i po pitanju organizacije unutar srpskog naroda na Kosovu i što se tiče odnosa prema Albancima i rada u Kosovskim institucijama. Jedina nada je prekompozicija srpskih predstavnika i kreiranje mudrije i odgovornije proaktivne strategije na svim nivoima delovanja Srba na Kosovu i Metohiji. Ovakvim gubitnickim i defitistickim pristupom samo pomažemo Kurtiju i njegovom represivnom aparatu da brže i efikasnije proteruje nas narod“, ocenjuje Stojanović.

"Posle Banjske samo čekamo novu katastrofu": Analitičari o Kurtijevim potezima kad je u pitanju most na Ibru 4
foto: Printscreen/YouTube/KoSSev

*Biševac: Vučić javnosti treba da kaže šta je dogovoreno u Briselu oko mosta na Ibru

Milija Biševac, predsednik Srpskog narodnog pokreta sa KiM smatra da pitanje otvaranja mosta na Ibru za za saobraćaj, predstavlja jedan od aktuelnih problema sa kojim se suočavaju Srbi na severu KiM.

Taj most, kako kaže, godinama je bio uporište sukoba između Srba i Albanaca, ali i simbol otpora i etničkog čišćenja severnog dela grada od određenih albanskih grupacija, kako ga mnogi Srbi gledaju.

„Postupkom ponovnog otvaranja ovog mosta za saobraćaj i ogromnom medijskom prašinom koja se oko toga digla u Prištini, jasno nam se daje do znanja da je ovo pitanje previše ispolitizovano i da u susret predizbornoj kampanji, vladajuća stranka Kurtija sebi želi da podigne rejting i održi se na vlasti“, navodi Biševac.

On veruje da most neće biti otvoren u narednom periodu i da je po prvi put Međunarodna zajednica svesna kakve posledice to može da izazove po bezbednost, kako građana, tako i vojnika KFOR-a, čija je misija da spreče eventualne sukobe.

„U okolnostima kakvim trenutno živimo na Kosovu, gde apsolitnu vlast sprovodi policija, gde civilna administracija nema nikakvih ingerencija i gde su nacionalizam i šovinizam između etničkih zajednica porasle na najviši nivo od rata 1999. godine, otvaranje ovog mosta može samo pogoršati stanje i izazvati neke nove sukobe“, ističe sagovornik Danasa.

Prema njegovim rečima zvanični Beograd je mnogo ranije trebalo da predvidi da Kurti i njegova Vlada mogu da naprave ovaj potez i da samim tim reaguju kod EU i zemalja Kvinte.

„Osim što nas predsednik Srbije plaši svojim izjavama da može biti jednostranih poteza, treba da izađe u javnost i građanima jasno predoči, šta je to što su dogovorili u Briselu po pitanju mosta i kojim instrumentima može da pruži zaštitu ovom već izmučenom narodu“, zaključuje Biševac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari