Prema svim dostupnim informacijama, Srbi na severu Kosova pokušaće da postignu kompromis sa Kforom, koji je od njih zatražio da najkasnije danas uklone barikade na saobraćajnicama i administrativnim prelazima i omoguće slobodno kretanje međunarodnim vojnim snagama.

Srbi će najverovatnije ponuditi Kforu „srednje rešenje“ – da ostanu na barikadama, ali i omoguće Kforu nesmetan prolazak. S obzirom na to da je zajednička sednica odbornika četiri srpske opštine zakazana tek za sutra prepodne, neizvesno je da li će komandant Kfora, nemački general Erhard Drevs, pristati da po drugi put odloži „nenasilnu akciju“ prolaska svojih trupa kroz barikade. U svakom slučaju, srpski lideri poručuju da se Kforu neće suprotstaviti nasiljem.

Odbornici četiri skupštine opštine severnog KiM održaće u sredu, u 11 časova zajedničku sednicu u Zubinom Potoku, kako bi pronašli prihvatljiva rešenja za barikade, funkcionisanje Kfora i zaštitu srpskih interesa, izjavio je juče predsednik opštine Leposavić Branko Ninić (DS).

„Mislim da će Srbi ostati na barikadama, jer nismo tu zbog Kfora već zbog Prištine, koja želi da instalira svoje službe i institucije na severu Kosova. Istovremeno, nastojaćemo da se relaksira odnos s Kforom, kako bi im se stvorili elementarni uslovi za smenu vojnika i snabdevanje hranom“, kazao je Ninić.

Da barikade neće biti uklonjene ukazuju i vesti iz Ibarskog Kolašina, područja na severu KiM koje obuhvata opštinu Zubin Potok. Kako prenose novinske agencije, više hiljada Srba okupilo se juče na barikadi u selu Zupče, poručivši međunarodnoj zajednici, Kforu i vlastima u Prištini da će mirnim protestima i okupljanjem sprečiti dolazak kosovskih institucija. Predsednik opštine Zubin Potok Slaviša Ristić (DSS) poručio je da građani na barikadama „ne brane bukve i balvane, već svoju zemlju, kuće i budućnost svoje dece“. On je pozvao okupljene da budu „mirni i mudri“ i pozvao ih da se danas ponovo okupe u Zupču.

„Ako pripadnici Kfora u utorak pokušaju da probiju barikade, stajaćemo mirno, ponećemo i stolice i sedeti, i ako je to njihova pravda i sloboda, ona nam nije potrebna. Od njih ništa ne tražimo, zahtevamo samo da nas ostave na miru, da ostanemo da živimo u državi Srbiji“, kazao je Ristić.

General Drevs prvobitno je najavio uklanjanje barikada „mirnim putem“ za juče, a onda je odložio akciju za danas, kako bi Srbima dao više vremena da sami sklone prepreke s puteva. Kfor je saopštio da Drevs poštuje to što su građani voljni da otvore puteve za snabdevanje vojnika na kapiji 1 (Jarinje), 31 (Brnjak) i u kampu „Noting Hil“.

Kfor je prethodnih dana, prema izveštajima novinskih agencija, delio letke ljudima koji su prelazili most na Ibru između južnog i severnog dela Kosovske Mitrovice, pozivajući ih da ne učestvuju „u aktivnostima koje mogu ugroziti bezbednost i imati negativan uticaj na svakodnevni život“. Na letku su slike praznih rafova i barikada na Jarinju i Brnjaku.

Šutanovac: Kfor neophodan na Kosovu

Ministar odbrane Dragan Šutanovac izjavio je da je na severu KiM neophodna „staloženost“ i „pribranost“ i da Srbija treba da štiti svoje interese na „civilizovan i kulturan način“. „Ne smemo dozvoliti da se uvučemo u sukob s međunarodnom zajednicom, bilo da je Kfor ili Euleks u pitanju. Našim protivnicima bi najviše odgovaralo da Srbija uđe u taj sukob i to ne sme da se desi“, rekao je Šutanovac novinarima. On je dodao da je Kfor na Kosovu „neophodan“ i da bi bez njegovog prisustva bilo mnogo gore.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari