Predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo najverovatnije će u narednih desetak dana doputovati u zvaničnu posetu Srbiji, saznaje Danas iz više diplomatskih izvora.

Na izradi detaljnog programa posete i utvrđivanju preciznog datuma se još radi, ali, kako saznajemo, Barozo će s premijerom Aleksandrom Vučićem i drugim najvišim zvaničnicima razgovarati o dinamici nastavka evropske integracije Srbije, posebno u kontekstu pregovora o pristupanju.

Razgovaraće se i o evropskoj pomoći Srbiji za saniranje posledica poplava, pa će Barozova poseta praktično biti i priprema za donatorsku konferenciju, koja bi trebalo da bude održana 16. ili 17. jula. U tom kontekstu, predviđeno je da predsednik EK poseti Obrenovac.

Žoze Manuel Barozo je krajem maja, posle neformalnog samita evropskih lidera u Briselu, izjavio da će EU pomoći Srbiji i BiH da prebrode posledice poplava. On je podsetio da je EU odmah nakon prvih zahteva za pomoć iz Srbije i BiH poslala stručnjake, čamce i helikoptere da pomogne ugroženom stanovništvu. „Sem toga, imamo i sredstva iz Fonda solidarnosti EU, kojima Srbija može da pristupi kao da je zemlja članica“, ukazao je Barozo, dodajući da je sada na Vladi Srbije da dostavi izveštaje o šteti.

Zakazan susret Vučića i Putina

Premijer Srbije Aleksandar Vučić razgovaraće sa predsednikom i premijerom Rusije Vladimirom Putinom i Dmitrijom Medvedevim 7. i 8. jula, saopšteno je juče iz Vlade Srbije. Na sastanku Vučića i ruskog ambasadora u Beogradu Aleksandra Čepurina konstatovano je da će predstojeći razgovori „dodatno doprineti učvršćivanju prijateljskih odnosa između dva naroda i dve zemlje“.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari