Visoka delegacija Evropske unije, na čelu s predsednikom Evropske komisije Žozeom Manuelom Barozom, boravi danas u jednodnevnoj poseti Beogradu. Nezvanični premijer EU Barozo, komesar za proširenje Štefan File i direktor za Istočnu Evropu i Zapadni Balkan Miroslav Lajčak sastaće se s predsednikom Srbije Borisom Tadićem i premijerom Mirkom Cvetkovićem, kao i s drugim srpskim zvaničnicima, ali možda najatraktivnije javno dešavanje je njihov razgovor s građanima, danas od 17 časova u beogradskom Domu omladine.


Majkl Karničing, portparol predsednika EK, ističe za Danas da je poseta Beogradu veoma važna, jer predstavlja pripremu za početak pisanja izveštaja Komisije o Srbiji, to jest mišljenja, koje će biti objavljeno u oktobru. Na osnovu mišljenja Komisije, Savet EU će u decembru doneti odluku da li je Beograd spreman za status kandidata.

Karničing navodi da će Barozo pohvaliti predsednika Tadića i premijera Cvetkovića za övelike napore i uspeheö u sprovođenju reformi, ali da će od njih zahtevati da se s tim procesom nastavi, posebno u vezi s borbom protiv korupcije i organizovanog kriminala, kao i pune saradnje s Haškim tribunalom. „Predsednik Barozo će poručiti vlastima u Beogradu da je Srbija na pravom putu evropskih integracija, ali da je potrebno još toga da uradi kako bi stigla do cilja“, ukazuje Karničing.

Kako je najavljeno iz kabineta predsednika Republike, trojica zvaničnika EU razgovaraće s Tadićem o svih aspektima evropskih integracija Srbije, pre svega o kandidaturi za članstvo. Takođe, predstavnici Srbije predaće predsedniku EK preporuke Beograda za smanjenje broja lažnih azilanata, među kojima jeái ta da zemlje EU, onima koji zloupotrebljavaju viznu liberalizaciju, ograniče pristup svom prostoru. Predsednik Barozo i premijer Cvetković otvoriće u Domu omladine Informativni centar EU. Potom će Barozo, File i šef Delegacije EU u Srbiji Vensan Dežer učestvovati u otvorenoj debati s građanima.

Nakon posete Beogradu, visoki zvaničnici EU otputovaće u Prištinu i Tiranu, u okviru turneje po Zapadnom Balkanu, koja je počela u aprilu, kada je predsednik EK posetio Hrvatsku, BiH, Crnu Goru i Makedoniju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari