"Slučaj Bastać" pokazatelj manira koji je SNS uvela u srpsku politku: Sagovornici Danasa o izjavi Danijele Nestorović da bi Marku Bastaću zabranila da se bavi politikom 1foto M.K./ATAImages foto Antonio Ahel/ATAImages

Danijela Nestorović, narodna poslanica Ekološkog ustanka, izjavila je da bi Marku Bastaću zbog izigravanja volje građana i pregovaranja sa Srpskom naprednom strankom zabranila da se bavi politikom. Naši sagovornici smatraju da je Bastać samo jedan od mnogih koje vladajuća stranka može upotrebiti za promenu volje građana, kao i da je zbog takvih političara potreban Zakon o lustraciji.

U gostovanju na TV Nova Nestorović je rekla da bi „Marku Bastaću zabranila da se trajno bavi politikom“ jer je izigrao volju građana.

Kako je istakla, ono što on radi nije fer prema građanima kojima se predstavio kao opozicioni političar i dodala da se pokazalo da je zapravo verni saradnik SNS-a.

„Da li će postati predsednik Skupštine opštine Stari grad, ja pretpostavljam da hoće, da li je to bio cilj njegovih pregovora sa SNS, pretpostavljam da jeste i u tom smislu bih takvim političarima zabranila da se trajno bave politikom“, rekla je Nestorović.

Vladimir Pajić iz Pokreta slobodnih građana se slaže da su pregovori Marka Bastaća sa Srpskom naprednom strankom pokazatelj da je poverenje građana iznevereno.

Vladimir Pajić
foto FoNet Milica Vučković

Kako ističe, problemi centralne beogradske opštine nisu mali i nisu nastali sami od sebe već su rezultat nerada iste te Srpske napredne stranke.

„Ne mogu se problemi rešavati sa onima koji ih stvaraju“, dodaje on.

Kako bi ta iluzija bila razbijena, smatra Pajić, potrebni su novi izbori kako bi se sada, nakon ove nove situacije, građani ponovo izjasnili.

„Pokret slobodnih građana čvrsto stoji na svojim stavovima da sa Srpskom naprednom strankom nema saradnje i da sa njima nije moguće praviti vlast jer bi ta i takva vlast predstavljala kontinuitet loših odluka i lokalnog javašluka. Mi poštujemo sve ono što smo sa građanima u kampanji razgovarali i na šta smo se obavezali“, zaključuje Pajić.

Redovni profesor Fakulteta političkih nauka Đorđe Pavićević smatra da je „slučaj Bastać“ pokazatelj manira i odnosa koje je u politiku u Srbiji uvela Srpska napredna stranka.

"Slučaj Bastać" pokazatelj manira koji je SNS uvela u srpsku politku: Sagovornici Danasa o izjavi Danijele Nestorović da bi Marku Bastaću zabranila da se bavi politikom 2
foto (BETAPHOTO/MILAN ILIĆ)

„U ovom slučaju on je karta u tuđoj igri, sa tuđim ulogom. Verovatno će izvući i neku korist iz toga i spavati do neke sledeće prilike za političku trgovinu“, tvrdi Pavićević.

Naš sagovornik objašnjava da bi u nekoj demokratskijoj državi ovakve obmane biračkog tela bile teško zamislive i da bi pitanje njegove političke budućnosti bilo odavno zatvoreno jer bi ga, kako kaže, zatvorilo bi biračko telo.

„Na žalost u Srbiji ima dosta Bastaća ili Perića koje vladajuća stranka može izvući kao kartu iz rukava na nekim sledećim izborima i upotrebiti kako bi se sprečilo da građani sami odlučuju o svojim životima na slobodnim i poštenim izborima“, zaključuje sagovornik Danasa.

Poslanik Demokratske stranke Srđan Milivojević skreće pažnju na to da je Srbiji neophodan Zakon o lustraciji koji bi predvideo zabranu obavljanja javnih i profesionalnih funkcija za sve „koji su se ogrešili ne samo o pravne već i o moralne i profesionalne norme“.

"Slučaj Bastać" pokazatelj manira koji je SNS uvela u srpsku politku: Sagovornici Danasa o izjavi Danijele Nestorović da bi Marku Bastaću zabranila da se bavi politikom 3
foto FoNet Milica Vučković

„Taj zakon mora biti donet po oslobođenju Srbije kako bi jednom za svagda neki ljudi naučili da bavljenje politikom podrazumeva odgovornost a ne berzansku aktivnost gde je sve na prodaju“, tvrdi Milivojević.

Podsetimo, na junskim izborima opoziciona koalicija „Biramo Stari grad“ je osvojila 23 mandata u Skupštini opštine Stari grad, koalicija oko Srpske napredne stranke 21, dok je Bastaćeva lista osvojila deset mandata. Takođe, po jednog odbornika imaju Narodna lista i lista Dejana Žujovića.

Iako su pregovori između koalicije „Biramo Stari grad“ liste Marka Bastaća počeli odmah po završetku izbora, još uvek nema epiloga. Bastać je izjavio da ne treba žuriti sa konstituisanjem opštinske vlasti, kao i da trenutno pregovara sa svim odbornicima o tome.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari