Polaganjem cveća i paljenjem sveća na ulazu u podzemni vojni objekat Karaš u Topčideru juče je obeleženo četiri godine od pogibije dvojice gardista, Dragana Jakovljevića i Dražena Milovanovića.

Porodica i prijatelji gardista zapalili su sveće i položili cveće na ulazu objekta Karaš u Topčideru. Branilac porodica ubijenih gardista Vladan Batićrekao je da prolaze godine i da istina još nije utvrđena jer se to ne želi.

– Svakog 5. oktobra gardisti Dragan Jakovljevići Dražen Milovanovićubijaju se ponovo. Slična je sudbina mnogih drugih vojnika. Njih 49 ili 50 je za nepune dve godine navodno izvršilo samoubistvo. Ne treba biti neki veliki stručnjak pa shvatiti da po zakonu verovatnoće to nije moguće – naveo je Batić. On je ocenio da u Srbiji „još uvek važi kult vojske i da su stradanja u vojsci tabu tema“, te da je svojevremeno zatraženo da se obavi „novo sudsko i balističko veštačenje, jer su tobože nalaz takozvanog vojnog pravosuđa iz 2004. i nalaz veštaka Nezavisne državne komisije dijametralno suprotni“.

Prema njegovim rečima, FBI je posle toga uradio balistički nalaz koji je isključio potrebu za sudsko-medicinskim veštačenjem, „jer kada je jasno da nema samoubistva znači posredi je ubistvo i nema šta tu sudska medicina da radi“. Batićje naglasio da su „gardisti streljani zbog haškog optuženika Ratka Mladića ili nekog drugog“ i da „uopšte nije vršen pretres podzemnog objekta Karaš i nije uzimana DNK analiza, kao ni parafinska rukavica i daktiloskopija svih“. Batićje ocenio i da je „Gardijska brigada bila poslednja odbrana Slobodana Miloševića i leglo haških optuženika i ratnih zločinaca“, ali i da je ubeđen da je pravda spora ali dostižna.

Predstavnici omladine Socijaldemokratske unije položili su cveće u blizini mesta na kojem su stradali gardisti.

Očevi ubijenih gardista rekli su juče da traže samo istinu, ali da je nekom u interesu da se ona ne sazna. Ispred objekta Karaš juče su bili i roditelji i porodice vojnika koji su u poslednjih nekoliko godina izgubili živote tokom služenja vojnog roka.

Vojnici Gardijske brigade Vojske SCG Dragan Jakovljevići Dražen Milovanovićizgubili su život, pod nerazjašnjenim okolnostima, na straži u kasarni na Topčideru 5. oktobra 2004. Vojno-istražni organi tada su saopštili da su vojnici stradali u međusobnom obračunu, ali je komisija koju je formirao Savet ministara došla do zaključka da to zbog rasporeda rana i položaja tela nije bilo moguće, što sugeriše da ih je ubila treća osoba. U javnosti se često spekulisalo da je pogibija gardista povezana sa sakrivanjem haškog optuženika i ratnog komandanta Vojske Republike Srpske Ratka Mladića, koji je navodno boravio u podzemnom ratnom komandnom objektu „Karaš“, koji su Milovanovići Jakovljevićobezbeđivali.

Svoje zaključke o ovom slučaju dale su dve komisije, vojna i nezavisna, koju je osnovao tadašnji Vrhovni savet odbrane SCG. Nalazi stručnjaka bili su potpuno suprotstavljeni – vojska, koja je u istrazi napravila nekoliko velikih propusta, tvrdila je da su vojnici stradali u međusobnom obračunu, dok su stručnjaci nezavisne komisije potpisali izveštaj u kojem se navodi da takav scenario nije moguć, većda je za smrt odgovorna treća osoba. Obavljeno je i više veštačenja u nemačkom Visbadenu i laboratoriji FBI „Kvantiko“. Poslednji izveštaj iz američkog FBI stigao je u Srbiju pre gotovo godinu dana, ali nije pružio konačne zaključke. Prema navodima domaćih medija Okružno javno tužilaštvo u Beogradu odlučilo je nedavno da predmet ponovo pošalje u laboratoriju FBI u SAD na takozvano „superveštačenje“.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari