Bećaj: Sukob se ne može rešiti zamenom teritorija, već zamenom politika

Ostavite komentar


  1. Profesor Bećaj je u pravu. Trebaju nam novi ljudi koji nemaju veze sa događajima iz 90-tih prošlog veka.

  2. Odlicna izjava – samo je nedovrsena. Zasto profesore ne smete da kazete da je KiM vekovna Srpska teritorija sa Srpskim svetinjama a ne americka-NATO kolonija ili se i vi zalazete za veliku Albaniju?

      1. Нажалост, нисте пазили на часовима историје. Сами Мађари су у XV и XVI веку предали поседе у данашњој Српској Војводини српским деспотима и те крајеве назвали српском деспотовином. Не само да је племство у њој било српско, него је и народ који је ту живео и обделавао земљу био српски, о чему сведоче српски манастири које су српски деспоти и влатела подигли на Фрушкој Гори и повеље које се у њима чувају. 1526, после чораза на Мохачу мађарска држава је нестала а њено.племство је признало аустријски суверенитет. После протеривања Турака крајем XVII века, на тој територији је заснована Војна Крајина, потчињена директно аустријском цару а не мађарском племству. У њој су Срби уживали црквено-школску аутономију и нису били у кметском положају већ су били слободни сељаци-војници. Најзад, после покушаја геноцида од стране Мађара, Срби су војничком победом (уз помоћ добровољаца из Кнежевине Србије предвођених Стеваном Книћанином) код Србобрана 1848 обезбедили успостављање Српске Војводовине, која је после победе српске војске над Аустро-Угарском плебисцитом одлучила да се прикључи Краљевини Србији. Дакле, данашња Војводина није „вековна мађарска земља“.

  3. Da su Albanci npr. Slovenci pa da verujem Bećaju. Pisao sam već, da se na KiM tačno mogu prepoznati srpska i albanska sela, dok u srpskim ima i po nekoliko albanskih i romskih porodica albanska su sela potpuno etnički čista. Srpska dvorišta su ograđen drvenim plodovima ili živicom a albanske avlije su opasni visokim betonskim zidovima sa teškim metalnim vratima. Dosta su Srbi bili taoci kosovske multietničnosti i propalog projekta građanske države gde se ravnopravni na papiru „Kosovari“ Albanci i Srbi i njihovi jezici i pisma ali ustvari su Srbi i srpski jezik i kultura marginalizovani. Vlasijeva supruga ne vodi program na srpskom jeziku (po ustavu i zakonima R. Kosovo) već na nekakvom bosansko-crnogorskom-hrvatsko-srpskom jeziku. Da li se iz budžeta R. K. finansiraju srpski filmovi i serije i da li se izdaje bilo koja knjiga na srpskom i ćirilici. Da li se u R. Kosovo prevode albanski pisci na srpski i ćirilicu. Zašto se u R. Kosovo kao i SAP Kosovo dvojezičnost podrazumeva za Albance a Srbi trebaju da imaju najmanje albanološki fakultet.
    I da završim, najbolje je da se razgraničiti na nacionalnoj osnovi i uz eksterotijalnost SPC i njenih Metoha kao SZO plus za preostalih 6 srpskih opština uz maksimalno poverenje da Srbija neće sprečava ti Albance da koriste vodu sa Jezera Gazivode a parama kojim bi se i inače plaćala ta voda i struja faktički plaćala eksteritorijalnost SPC i njenih Metoha kao i putni koridori, tj veze sa Srbijom.

Ostavite komentar


Politika

Naslovna strana

Naslovna strana za 26. avgust 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Miloš Timotijević, glumac

Čitajte Danas, mislite svojom glavom.