Vladajuća većina izabrala je Igora Bečića, poslanika SNS, za predsednika skupštinskog Odbora za kontrolu službi bezbednosti.

On je izabran sa šest glasova, dok je jedan bio protiv, uprkos tome što je predsedavajući sednicom Vojislav Šešelj, poslanik SRS, prethodno prekinuo sednicu zahtevajući od službi bezbednosti i državnih organa da Odboru dostave pismeni izveštaj da li se protiv Bečića vodi bilo kakav postupak „zbog kriminalnih afera u kojima je upleten“.

Nakon što su Šešelj i deo opozicije napustili konstitutivnu sednicu odbora, sednicom je nastavio da predsedava drugi najstariji poslanik Meho Omerović i tada je izabran predsednik Odbora, ali i njegov zamenik Dušan Bajatović, poslanik SPS.

Po Šešeljem napuštanju prostorije na sednicu Odbora došla je i Maja Gojković, predsednica Skupštine Srbije, objašnjavajući da je tu kako bi odbranila dostojanstvo parlamenta, jer odbor nije mesto za prikupljanje jeftinih političkih poena .

“Decidno se kaže da ako najstariji poslanik odbije da predsedava ili da završi proceduru, odnosno glasanje za predsednika Odbora, predsedavanje preuzima prvi sledeći najstariji poslanik”, rekla je Gojkovićeva, dodajući da je u ovom slučaju to bio poslanik SDPS Meho Omerović.
Ona je ocenila da je Obor za kontrolu službi bezbednosti konstituisan u skladu sa Poslovnikom, a odluku Šešelja da prekine sednicu nazvala je neveštim pokušajem opstrukcije parlamenta.

Inače, vladajuća većina je na samom početku, opoziciji stavila do znanja da neće dozvoliti da se ponovi scenario sa konstitutivne sednice parlamenta kada je Dragoljub Mićunović, najstariji poslanik, bez konsultacije odložio sednicu za nekoliko dana.

Marija Obradović, poslanica SNS, koja je i poredložila Bečića za predsednika, objasnila je da je unapred znala u kom pravcu će ići diskusija opozicije i da je zbog toga prikupila sve izveštaje nadležnih sudova da se protiv Bečića ne vode procesi.

“O Bečićevim aferama se ne priča od pre nekoliko dana, već to traje godinama i to dovodi u sumnju njegov moralni integritet. Možda sve to nije istina, ali da bi se to saznalo, službe bezbednosti moraju da informišu Odbor o svemu što ima veze sa Bečićem“, rekao je Šešelj.

Obraćajući se Bećiću on je dodao: „da ste najpošteniji čovek na svetu, što se mene tiče, ukrali ste svojevremeno mandat SRS. Ako ste za to sposobni, sposobni ste za svašta“.

Šešelj je rekao i da “Bečić ima više diploma od njega, i od Tome, bez obzira koliko mu je diploma napisao LJubiša Stojimirović”, bivši radikal, sada naprednjak i profesor na fakultetu na kome je predsednik Tomislav Nikolić studirao.

Poslanici vlasti pokušali su da objasne Šešelju da Bečić poseduje “najsvežiji”sertifikat službi bezbednosti i da taj papir ne bi mogao da dobije da se protiv njega vodi bilo kakav postupak.
“Bečić i svi mi koji smo i u prethodnom sazivu bili članovi ovog Odbora prošli smo sve bezbednosne provere. Proveravali su nam čini se čak i krvna zrnca“, rekao je naprednjak Vladimir Đukanović.

Dragan Šormaz, poslanik SNS, upozorio je Šešelja da nema pravo, kao najstariji poslanik u Odboru, da bilo šta traži od nadležnih organa.

„Vi meni mašete sertifikatom, a vi ste ukrali mandat DSS i to vas diskvalifikuje u svakom društvu poštenih i časnih ljudi“, poručio je Šešelj Šormazu. Na to mu je Šormaz uzvratio da on nije nikome ništa ukrao i da je Šešelj dugo bio odsutan iz zemlje, pa verovartno ne zna da su poslanici vlasnici mandata.
U odbranu Bečića, osim naprednjaka, stao je i Dušan Bajatović, poslanik SPS, nazivajući Šešelja razrednim starešinom koji ne poznaje poslovnik.

 

Bečić: Nisam osuđivan
“Imam oružje zbog čega vadim papir svake godine da nisam osuđivan, a tačno je i da sam radio kao kondukter sa devetnaest godina i na to sam ponosan“, naveo je Bečić.

Radulović tražio biografiju
Saša Radulović, lider pokreta Dosta je bilo, tražio je biografiju kandidata za predsednika odbora, kao i njegov plan rada .“Bečić je 20 godina pooslanik u parlamentu i poslanici opozije trebalo bi da znaju ko je on i štra je radio“ , uzvratila je Marija Obradović (SNS). Na to je je reagovao Radoslav Milojičić Kena (DS) rečima „nije Bečić Tesla da svi moramo da znamo njegovu biografiju“.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari