Bećirović pozvao Vučića da se BiH i Srbija okrenu budućnosti, ne smeju se dozvoliti nove 1990-e 1Foto: BETAPHOTO/HINA/FENA/Hazim Aljović

Bošnjački član Predsedništva BiH Denis Bećirović je predsednika Srbije Aleksandra Vučića pozvao da se BiH i Srbija okrenu budućnosti, jer građani obe zemlje zaslužuju mir i ekonomski razvoj.

„Svaki novi sukob bi ceo region vratio vekovima unazad. Još lečimo bolne i teške rane iz 1990-ih godina i zato ne smemo nikome dozvoliti da ponovi bilo šta slično“, kazao je Bećirović u danas objavljenom intervjuu za sarajevski Kliks (klix.ba).

On je ocenio da je Vučić „na prekretnici“ i da će posebno u prvoj sedmici avgusta morati da pokaže šta je njegova stvarna politika.

„Predlažem mu da zajedno delujemo odgovorno i ozbiljno, i da zajedničkim snagama radimo protiv onih koji ugrožavaju mir i stabilnost“, naglasio je Bećirović.

Dodao je da bi „mnogo mogao da prigovori Vučićevoj politici, ali da neće“.

„Nema niko koristi od teških reči i tenzija. Umesto kreiranja nestabilnosti, pozivam ga da pružimo prednost regionalnoj saradnji i izgradnji bolje budućnosti“, naveo je bošnjački član Predsedništva BiH.

Govoreći o tome da je Vučić izjavio da je deset puta pročitao njegov govor iz Potočara, sa komemoracije srebreničkim žrtvama, Bećirović je kazao da se nada da će predsedik Srbije ovaj njegov poziv i poruku pravilno shvatiti.

Rekao je da bi bilo dobro da Vučić barem jednom pročita i neki govor predsednika Republike Srpske Milorada Dodika.

„Ne znam zašto nikada ne komentariše njegove govore i poruke. Možda zato što dobro zna adresu na kojoj se pišu njegovi govori. Indikativno je da su Dodikove poruke uvek dodatno radikalnije kada se vrati iz Beograda“, ocenio je Bećirović.

Po njegovim rečima, sve češće se „opravdano postavljaju pitanja o čemu govore Vučić i Dodik iza zatvorenih vrata i kakva to uputstva Vučić daje Dodiku“.

Bošnjački član Predsedništva BiH je kazao da je BiH izložena opasnom antidejtonskom i antiustavnom delovanju, ocenivši da je takva politika suprotna interesima građana i naroda BiH i nanosi ogromnu ekonomsku štetu celoj državi.

On je rekao da je zato 6. jula tražio održavanje vanredne sednice Predsjedništva BiH i predložio konkretne zaključke.

„Suštinska poruka ovih zaključaka je da Predsedništvo BiH iskazuje punu opredeljenost za očuvanje mira, stabilnosti, zajedničkog života, ljudskih prava i osnovnih sloboda građana i naroda BiH“, istakao je Bećirović.

Dodao je da je upućen i poziv međunarodnim i domaćim institucijama da zbog evidentnog ugrožavanja Dejtonskog mirovnog sporazuma hitno preduzmu neophodne korake za zaštitu mira i ustavnog poretka BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari