Glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc dolazi danas u radnu posetu Beogradu, gde će se sastati s predsednikom Borisom Tadićem, Rasimom Ljajićem, predsednikom Nacionalnog saveta za saradnju s Hagom i Vladimirom Vukčevićem, tužiocem za ratne zločine. Sa premijerom Mirkom Cvetkovićem glavni tužilac razgovaraće sutra.

Glavna tema razgovora biće saradnja zvaničnog Beograda s haškim tužilaštvom, a na sastanku sa članovima Akcionog tima Bramercu će biti predstavljeni i rezultati rada na lociranju i hapšenju preostalih haških begunaca – Gorana Hadžića i Ratka Mladića.

Kako Danas saznaje, jedna od tema biće i transkripti razgovora nekadašnjeg haškog optuženika Fatmira Ljimaja, objavljeni u beogradskoj štampi, koja navodi da je on za dva miliona dolara kupio slobodu u Haškom tribunalu. Iz transkripata prisluškivanih razgovora proizilazi da je Ljimaj, koji je oslobođen optužbi da je odgovoran za zločine nad Srbima, kao bivši komandant OVK na Kosovu, pomoć dobio od bivšeg šefa Unmika Mihaela Štajnera, koji je navodno posredovao u ugovaranju visine „transfera“ s Ljimajevim advokatima. Prema informacijama našeg lista, predstavnici Akcionog tima tražiće preispitivanje autentičnosti transkripata.

Bramerc dolazi u Beograd u okviru priprema za podnošenje redovnog polugodišnjeg izveštaja Savetu bezbednosti UN o saradnji Srbije s Tribunalom, polovinom juna. Očekuje se da bi na pozitivan izveštaj glavnog tužioca moglo da utiče dostavljanje beležnica Ratka Mladića, koje su zaplenjene u Mladićevoj kući u Beogradu prilikom pretresa 4. decembra prošle godine. Reč je o beležnici u kojoj se opisuju brojni sastanci, s tačnim datumima. Tim susretima prisustvovali su, osim Mladića, i Radovan Karadžić, Slobodan Milošević, ali i Jovica Stanišić.

Glavni tužilac je krajem decembra konstatovao da saradnja još nije potpuna, uprkos značajnom napretku ostvarenom hapšenjem Radovana Karadžića. Evropska unija, na insistiranje Holandije, uslovljava deblokiranje i primenu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju hapšenjem Ratka Mladića, optuženog za genocid u Srebrenici.

TADIĆ: Ne razumem pojedine zemlje EU

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je da neke članice EU nisu sigurne u volju Srbije da sarađuje s Haškim sudom, iako su izručena 44 optužena. „Ne razumem tu vrstu pristupa. Iz tog razloga trpimo na putu evrointegracija. Mi smo potpisali SSP, ali je on zamrznut jer nisu izručeni Mladić i Hadžić. Ali to nije isto stanovište cele EU, već samo pojedinih zemalja“, rekao je Tadić u Švajcarskoj, gde je učestvovao na međunarodnom Političko-ekonomskom forumu. On je naveo i da se članstvo Srbije u EU „danas čini udaljenijim nego što je to bilo pre pet godina“ i zbog unutrašnjih problema Unije, kao što su ratifikacija Lisabonskog sporazuma i globalna ekonomska kriza. Ipak, kako je naglasio, „Srbija ostaje na svom evropskom kursu. Mi ćemo i dalje biti posvećeni ostvarivanju ciljeva koje smo sebi zacrtali“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari