Benedikt: Ako nema napretka u pregovorima 23 i 24 neće ni u ostalim 1Foto: Medija centar

Unapređenje vladavine prava će odrediti brzinu napretka Srbije i drugih zemalja regiona na putu ka članstvu u Evropskoj uniji, rečeno je danas na konferenciji „Pregovori o pristupanju EU: novi kontekst“.

Ako ne bude napretka u pregovoračkim poglavljima 23, 24, neće biti napretka ni u ostalim poglavljima, izjavio je vršilac dužnosti šefa delegacije EU u Beogradu Oskar Benedikt i ocenio da Vlada Srbije treba da se fokusira na vladavinu prava.  

Unapređenje vladavine prava će odrediti brzinu pregovora Srbije i drugih zemalja regiona na putu ka članstvu u Evropskoj uniji, rečeno je danas na konferenciji „Pregovori o pristupanju EU: Novi kontekst“.

Benedikt je rekao da je EU i dalje opredeljena za proširenje. Evropski lideri su dali do znanja da su vrata otvorena i da sve zavisi od brzine sprovođenja reformi u zemljama koje žele članstvo u EU, izjavio je Benedikt.

Šef Pregovaračkog tima Srbije za pristupanje EU Tanja Miščević je rekla da je Beograd svestan značaja oblasti vladavine prava, koja se nalazi ne samo u poglavljima 23 i 24, već i u gotovo svim ostalim pregovaračkim poglavljima.

Pregovarački proces ne pripada samo izvršnoj vlasti, već čitavom društvu, ocenila je Tanja Miščević.

Govoreći o vladavini prava kao ključnom elementu pregovora, nemački ambasador u Beogradu Aksel Ditman je izjavio da je u Srbiji poboljšana efikasnost pravosuđa, ali da je potrebno raditi na nezavisnosti sudova i tužilaštva, borbi protiv korupcije, slobodi izražavanja i medija.

Puno je urađeno, ali još mnogo toga treba učiniti, konstatovao je Ditman.

Bivši šef Pregovaračkog tima za pristupanje Slovenije EU Janez Potočnik je naveo da Unija sebi ne može priuštiti prijem institucionalno slabih država.

U EU postoji skepticizam u vezi proširenja, zbog ekonomske i izbegličke krize, ali i korupcije i siromaštva u zemljama Zapadnog Balkana, gde postoje i granični sporovi, što može biti ozbiljna prepreka, rekao je Potočnik.

On je ocenio da članice EU i Evropska komisija treba da konkretnim potezima podrže priključenje država Zapadnog Balkana.

Članice EU znaju da je Srbija deo Evrope i da mora postati deo Unije. Svi bi želeli da se stvari dešavaju brže, ali sam siguran da će Srbija postati članica familije kojoj, u stvari, pripada, izjavio je Potočnik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari