Beograd čeka ishod izbora za Kongres i EP 1Foto: FoNet/ MSP

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić bojkotovanjem aktuelnog zasedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija poslao je jasnu poruku zapadnim zemljama da očekuje „poboljšanje ponude za rešavanje kosovskog pitanja“…

… budući da su uticajni krugovi na Zapadu i dalje skeptični prema mogućnosti da se taj višedecenijski problem reši razgraničenjem, kažu za Danas nezvanično diplomate. Naši sagovornici ističu da Beograd čeka da vidi kakav će biti ishod izbora za Kongres SAD, koji će biti održani u novembru i izbora za Evropski parlament, zakazanih za maj 2019. godine.

Kako napominju diplomate, iako ankete daju blagu prednost američkim demokratama u „nadmetanju“ za mesta u Kongresu, republikanci, kojima pripada i predsednik SAD Donald Tramp, i dalje imaju šanse za pobedu. „Pobeda republikanaca išla bi naruku Beogradu u kontekstu Kosova, budući da na osnovu retorike Trampa i njegovih saradnika jasno da se oni ne protive korekciji granica po etničkim principima. Između ostalog, Tramp je u govoru u UN naveo da Amerika podržava doktrine patriotizma“, navode sagovornici Danasa.

Prema mišljenju diplomata, srpski zvaničnici, predvođeni Vučićem, nisu uspeli da u prethodne gotovo dve godine uspostave „čvrste odnose“ sa Trampovom administracijom, pa je potrebno da se radi na jačanju tih veza u narednim mesecima, budući da se očekuje da upravo SAD odigraju ključnu ulogu u rasplitanju „kosovskog čvora“, i to vođenjem „šatl diplomatije“ između Beograda i Prištine. „Vučić se pre predsedničkih izbora 2016. susreo sa Bilom Klintonom, čija se supruga Hilari tada nadmetala sa Trampom za šefa države, a ni nakon dve godine Tramp i Vučić nisu imali ozbiljne i duge razgovore, iako je predsednik Srbije pozvao svog američkog kolegu da poseti Srbiju. Stoga, potrebno je intenzivirati srpsko-američke veze“, ističu naši izvori.

Što se izbora za novi saziv EP tiče, prognozira se uspon evroskeptičnih snaga, odnosno slabljenje „mejnstrim“ opcija. Iako se očekuje da Evropska narodna partija zadrži prvo mesto po broju mandata, postoje široko rasprostranjena gledišta da će evroskeptici „pomrsiti račune“ svima, što bi dovelo do velikih promena na političkom pejzažu Evrope, uključujući stvaranje nešto „povoljnije klime“ za uvažavanje pozicija Beograda prema kosovskom pitanju u Evropskoj uniji.

Moguće i okretanje Moskvi

Diplomatski izvori Danasa napominju da je veoma važna predstojeća poseta predsednika Srbije Rusiji i njegovi razgovori sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom. „Stiče se utisak da su u ovom trenutku što se zvaničnog Beograda tiče sve opcije otvorene, pa i potpuno okretanje Moskvi u narednim mesecima, ukoliko Nemačka i Velika Britanija nastave da se protive promeni granica“, tvrde sagovornici našeg lista, koji dodaju da nije slučajno što Evropski parlament ovih dana šalje poruku o potrebi „smanjenja zavisnosti Srbije od uvoza ruskog gasa“.

Dačić: Delegacija Prištine „nije tu“

Šef diplomatije Ivica Dačić je izjavio da ga u NJujorku najviše zanima da razgovara sa predstavnicima zemalja koje su priznale Kosovo, kako bi povukle tu odluku. Kako su preneli mediji, Dačić je izjavio za delegaciju Prištine da „oni nisu tu, oni su po ćoškovima, po hoklicama, jer oni nisu članovi UN i nemaju iste propusnice, kao i članovi UN“. Kako je objasnio, prištinska delegacija se prijavila preko Odeljenja UN za mirovne operacije (Department of Peacekeeping Operations) i tako dobila propusnice, uz koje, međutim, ne mogu da uđu u sale na sastanke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari