NASTAVAK S 1. STRANE
– Prema rečima ministra za KIM u Vladi Srbije Slobodana Samardžića „činjenica da je jedna stalna članica SB, Rusija, dala zvaničan predlog da se pregovarački proces nastavi, govori da se proces nastavlja i da se ne može zaustaviti bez nasilja“.
– Rusija je odmah dala zvaničan predlog da se pregovori nastave, što je iskušenje za članice SB UN koje misle da je proces završen.

NASTAVAK S 1. STRANE
– Prema rečima ministra za KIM u Vladi Srbije Slobodana Samardžića „činjenica da je jedna stalna članica SB, Rusija, dala zvaničan predlog da se pregovarački proces nastavi, govori da se proces nastavlja i da se ne može zaustaviti bez nasilja“.
– Rusija je odmah dala zvaničan predlog da se pregovori nastave, što je iskušenje za članice SB UN koje misle da je proces završen. Sve dok jedna strana insistira na kompromisnom rešenju, a druga se ne izjašnjava, to govori da je ova druga strana, ma ko to bio, spremna za nasilje – smatra Samardžić, koji tvrdi da „ima osnova da i Zapad razmotri predlog o nastavku pregovora“.
Na pitanje da li pismo četvorke iz EU sužava takvu mogućnost, ministar za KIM odgovara da je „to pismo došlo po inerciji, jer SAD pritiskaju Zapadnu Evropu da prizna nezavisnost KIM koja će, vraćajući stare savezničke dugove SAD i NATO, nevoljno voditi proces protivan principima EU“. Samardžić tvrdi da se u pismu Velike Britanije, Nemačke, Francuske i Italije zvanično ne spominje spremnost ovih država da priznaju nezavisnost KIM, kako su preneli pojedini mediji.

Priština spremna da spovede Ahtisarijev plan

Prištinski pregovarački tim saopštio je juče da je, posle neuspeha pregovora koje je predvodila trojka Kontakt grupe, spreman da ostvari sve obaveze iz Ahtisarijevog plana o nadgledanoj nezavisnosti Kosova, javlja Radio Slobodna Evropa. Frenk Vizner, predstavnik SAD u pregovaračkoj „trojci“, ocenio je za Glas Amerike da je plan Martija Ahtisarija „još živ, zdrav i jasan put napred“, kao i da rešenje za budući status Kosova „neće moći da se pronađe za pregovaračkim stolom“. Vizner smatra da Ahtisarijev plan „nikada nije bio sklonjen sa stola za vreme pregovora ‘trojke’“.

– Te države to zvanično neće reći sve dok Srbija na neki način ne prihvati nezavisnost KIM kao neizbežnu. Srbija na to nikada neće pristati – kategoričan je Slobodan Samardžić.

Bocan-HARČENKO: Nova misija – nova rezolucija

Predstavnik Ruske Federacije u posredničkoj trojci Aleksandar Bocan-Harčenko izjavio je da „misija EU na Kosovu nije predviđena Rezolucijom 1244 SB UN, za razliku od međunarodnih snaga Kfora i Unmika i da se to može promeniti ili modifikovati samo novom rezolucijom“.

– Čekamo raspravu u SB UN 19. decembra, uz učešće članica i predstavnika iz Srbije, jer znam da predsednik Vlade želi da dođe. Rusija podržava davanje mogućnosti srpskom premijeru da iznese mišljenje i predloge i da se tim raspravama dođe do preporuke da se nastave pregovori – kaže Bocan – Harčenko.

Šefovi diplomatija Francuske, Velike Britanije, Nemačke i Italije, kako prenosi Frans pres, zatražili su od članica EU da preuzmu odgovornost prema Kosovu, ocenivši da bi nastavak pregovaračkog procesa, čiji rok zvanično ističe danas, bio „nepotreban“ i da bi čak mogao da dovede do zaoštravanja stavova Beograda i Prištine. Nedelju dana uoči samita EU 14. decembra, kada bi 27 članica Unije trebalo da usvoje deklaraciju o KIM, predstavnici ove četiri države pozvali su svoje partnere da „odigraju ulogu pokretača kako bi se okončao pregovarački proces“ o budućem statusu Kosova.
Od članica EU je zatraženo da budu „spremne da u saradnji s generalnim sekretarom UN“ pošalju značajnu policijsku misiju u Pokrajinu i obezbede „značajan doprinos“ misiji EU koja bi od UN trebalo da preuzme nadležnost na Kosovu. U pismu se takođe navodi da bi nezavisnost Kosova „jasno izazvala teškoće Srbiji koja se tome oduvek protivila“, zbog čega pozivaju da se Srbiji pruži podrška ka što skorijem pridruživanju EU.
Kao odgovor na sve češće signale sa Zapada da se proces rešavanja kosovskog pitanja privodi kraju, Vojislav Koštunica je tokom vikenda odgovorio predlogom da novi pregovori započnu u bilo kojem gradu na KIM, a da potom naredna runda bude održana u Beogradu. Koštunica je naglasio da ne treba odbacivati predlog o nastavku pregovora o statusu KIM, da Srbija želi da pregovara i da je neophodno kroz nove razgovore pronaći političko i demokratsko rešenje za Pokrajinu.
– Reći da nema potrebe da se dalje pregovara i da treba pristupiti protivzakonitoj jednostranoj nezavisnosti predstavlja opasan eksperiment s nesagledivim posledicama – opominje Koštunica, ističući da Srbija daje punu podršku ruskoj konstruktivnoj inicijativi o nastavku pregovora.
Stavove premijera juče je još jednom ponovio i njegov savetnik za medije Srđan Đurić koji je ocenio da je „pravo vreme da se o budućem uređenju KIM razgovara u u nekom od gradova u Pokrajini, čime bi se pokazalo i da je ispunjen jedan važan standard – da predstavnici državnog tima Srbije i privremenih kosovskih institucija mogu slobodno i bezbedno da razgovaraju na KIM“.
Šefovi diplomatija EU danas bi u Briselu trebalo da razmotre mogu li zemlje EU jedinstveno nastupiti u procesu rešavanja statusa KIM, imajući u vidu i opredeljenja da to bude nezavisnost proglašena mimo okvira UN. U Briselu tvrde da je to važan sastanak, jer će se temeljito razmotriti kako dalje pristupiti u nalaženju formule za kosovski status i dati svoje predloge za zaključke koje će o tome 14. decembra usvojiti šefovi država i vlada EU. Kako je „procurelo“, evropske ministre sa ishodom posredovanja trojke Kontakt grupe u pregovorima Beograda i Prištine trebalo bi da upozna Volfgang Išinger, predstavnik EU u „trojci“.
Prema nezvaničnim najama evropski ministri će takođe razgovarati i o preovlađujućem stavu među članicama EUDA bi bilo prihvatljivo potpisivanje sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa Srbijom, ukoliko vlasti u Beogradu dokažu da su sve učinile u nastojanju da bude uhapšen i Haškom sudu predat optuženi Ratko Mladić.
U Brisel danas stiže Vuk Jeremić, šef srpske diplomatije, koji će o svim ovim pitanjima razgovarati s više ministara EU.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari