Novoimenovana ambasadorka SAD u Beogradu Meri Burs Vorlik izjavila je da Srbija od izbora i uspostavljanja demokratske proevropske vlade 2008. godine, krenula napred ka potpunoj integraciji u Evropu i evropske institucije.

Kako se navodi u saopštenju američki ambasade u Beogradu, Vorlikova je, obraćajući se Komitetu za međunarodne odnose američkog Senata, istakla da je pod rukovodstvom predsednika Borisa Tadića i premijera Mirka Cvetkovića, Vlada Srbije preduzela ozbiljne korake u primeni demokratskih reformi i jačanju institucija koje će učvrstiti vladavinu zakona.

„Pored toga, Vojska Srbije je otpočela reforme koje joj pomažu da postane moderna struktura pod civilnim rukovodstvom, vojska koja se pridružila NATO programu Partnerstvo za mir i vojska koja je uspostavila snažnu saradnju sa vojskom SAD i to naročito sa Nacionalnom gardom iz Ohaja“, istakla je ona.

Prema njenim rečima, ekonomski uspešna Srbija je od ključnog značaja kada je u pitanju postizanje dugoročnog uspeha i stabilnosti regiona Zapadnog Balkana. Ona je rekla i da je sadašnja vlada pokazala jaku volju da preduzme potrebne korake u pogledu pitanja ratnih zločina, uključujući i hapšenje i izručenje sudu u Hagu bivšeg lidera bosanskih Srba, Radovana Karadžića, 2008. godine.

Vorlikova je dodala da je potrebno da Srbija nastavi napore koje čini u hapšenju i isporučivanju preostalih begunaca Međunarodnom krivičnom sudu za bivšu Jugoslaviju, Ratka Mladića i Gorana Hadžića. Američki predsednik Barak Obama predložio je u septembru karijernog diplomatu Meri Vorlik za novog američkog ambasadora u Srbiji, a njeno imenovanje treba da potvrdi Senat SAD.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari