Ovakvi potezi, poput zabrane dolaska kosovskog ministra za dijasporu Ibrahima Makolija na poziv intelektualaca iz Preševske doline, svakako neće doprineti unapređenju međuetničkih odnosa i poverenje među Srbima i Albancima i proizvešće nove tenzije s obe strane administrativne linije, zajednička je ocena albanskih političkih partija s juga Srbije.


– Ne mogu se briselski sporazumi primenjivati parcijalno i da važe samo za jednu stranu. U slučaju Makolija prekršen je sporazum o slobodi kretanja. Mislim da to nikome u Beogradu nije trebalo pred martovsku odluku EU o statusu kandidata – ocenjuje za Danas Riza Haljimi, narodni poslanik i lider Partije za demokratsko delovanje (PDD).

Kosovski ministar je prekjuče na jugu Srbije, između ostalog, trebalo da se sretne i s porodicama poginulih pripadnika Oslobodilačke vojske za Preševo, Bujanovac i Medveđu. Jonuz Musliju, bivši pripadnik OVPMB, a sada lider Pokreta za demokratski progres, navodi za Danas da je ovakav potez ministra policije Ivice Dačića „u duhu politike koju je prema Albancima vodio Slobodan Milošević“.

– Dačić je pokazao kakvu zaista politiku vodi Vlada Srbije i kakve su joj namere. Ako je zabranjena poseta jednom ministru, pod kakvim li će posebnim režimom kontrole da se nađu Albanci s juga ili s Kosova kada prelaze granicu – pita Musliju.

Šaip Kamberi, predsednik opštine Bujanovac, veruje da će se politička situacija sada dodatno zakomplikovati.

– Neko kao da hoće da ovde na jugu podigne novi Berlinski zid. Od posete ministra Makolija očekivali smo pre svega unapređenje odnosa i relaksaciju kada su u pitanju postojeće međuetničke tenzije – rekao je Kamberi za Danas.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari