Zaoštravanje krize u Ukrajini dodatno će otežati složenu ulogu Srbije kao predsedavajuće OEBS-a, komentarišu za Danas nemački stručnjaci za spoljnu politiku. Oni naglašavaju da Srbija i dalje ima šansu da iskoristi tradicionalno dobre odnose sa Rusima, kako bi u izvesnoj meri posredovala između Moskve i Brisela.


Johana Dajmel, zamenica direktora nemačke Asocijacije za Jugoistočnu Evropu, navodi za Danas da se na osnovu izjava šefa srpske diplomatije Ivice Dačića može zaključiti da Srbija nije veoma srećna što predsedava OEBS-u. „Uloga Srbije može da postane čak još važnija, jer ona može da posreduje kako bi se pronašli načini za vođenje dijaloga sa svim stranama u konfliktu i došlo do prekida vatre. Jedna od prednosti OEBS-a jeste njegova neutralnost i širina pristupa. Stoga, OEBS preko svojih misija može da priča sa onima koji izazivaju konflikt, jasno im stavljajući da znanja da ukoliko žele da budu ozbiljno shvaćeni, moraju da pristanu na uslove koji se odnose na njihovo predstavljanje i poziciju“, ukazuje ona.

Dajmelova konstatuje da bi Srbija mogla da predvodi diplomatski front i iskoristi dobre odnose sa Moskvom kako bi „poslala jasne poruke takozvanim proruskim separatistima“.

– Srbija ima tešku, ali veoma važnu ulogu da odigra u budućnosti i nadamo se da možemo da se pouzdamo u njenu volju i sposobnost – zaključuje nemačka analitičarka.

Franc-Lotar Altman, profesor međunarodnih odnosa na Univerzitetu u Bukureštu ocenjuje za Danas da EU zna da Beograd ne može u potpunosti da promeni svoju politiku, naročito budući da i dalje postoji „istorijsko saosećanje sa Rusijom“.

– Ipak, Beograd takođe treba da shvati da Rusija samo koristi Srbiju za ostvarivanje svojih interesa, odnosno za očuvanje prisustva na Balkanu. To je postalo jasno, naročito nakon spornih ugovora o NIS-u i Južnom toku – tvrdi Altman.

Uticaj Sirizine pobede

Franc Lotar-Altman poručuje da je u ovom trenutku Rusija „veoma srećna“ zbog izborne pobede Sirize u Grčkoj, jer se nada da će joj to omogućiti još jedan pristup Jugoistočnoj Evropi. „Istovremeno, time se relativizuje značaj Srbije u ruskoj politici“, navodi on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari