U Unmiku juče nije bilo moguće dobiti zvaničnu potvrdu da li će ta misija UN 31. maja zatvoriti svoju kancelariju u severnom delu Kosovske Mitrovice što, prema pisanju prištinskog dnevnika Koha ditore, traži kosovska vlada. Ovaj list tvrdi da bi Unmik u roku od dve nedelje trebalo da novoosnovanoj Administrativnoj kancelariji Vlade Kosova preda dokumenta i nadležnosti u severnoj Mitrovici.

Marko Jakšić, predsednik Skupštine zajednice opština AP KiM, kaže za Danas da se Srbi sa severa Kosova neće složiti s planovima Prištine, a državni sekretar Ministarstva za KiM Oliver Ivanović u izjavi za Danas najavljuje da će se Beograd obratiti SB UN, ukoliko Unmik zatvori svoju kancelariju u severnoj Mitrovici.

Uprkos obećanjima, Danas juče u Unmiku nije dobio odgovore na pitanja da li će biti ugašena Kancelarija na severu KiM, da li bi takav potez bio kršenje Rezolucije 1244 SB UN i da li je tačno da tu instituciju, kako piše Koha, finansira Vlada Kosova.

Koha tvrdi da je zahtev kosovske vlade šefu Unmika Faridu Zarifu upućen u dogovoru s Kancelarijom međunarodnog civilnog predstavnika (ICO) Pitera Fejta i ambasadorima SAD i ostalih zemalja Kvinte u Prištini. List prenosi i izjavu portparola Unmika Olivijea Salgada da je „rano davati odgovore“ i da se „očekuju dalji razgovori sa zvaničnicima Kosova i drugim faktorima“.

– Ovakve ideje postoje već godinu i po, iako Priština nema mogućnost da zatvori Unmikovu kancelariju u severnoj Mitrovici, koja postoji od 2002. na osnovu dogovora Štajnera i Čovića, iza kog stoje Unmik i Vlada Srbije. Ta kancelarija nema alternativu, ona je jedina spona između lokalnih Srba, Prištine i ICO. Njeno zatvaranje dovelo bi do prekida sadašnje kakve-takve komunikacije i ugrozilo osetljivu situaciju na severu KiM – upozorava za Danas Oliver Ivanović.

On tvrdi da Priština „u želji da obesmisli razgovore o severu KiM, za koji priprema svoj plan, provocira incidente“, koji bi zavisno od intenziteta mogli da „na duže odlože nastavak dijaloga u Briselu“.

– Priština želi da metodom svršenog čina formira opštinu u severnoj Mitrovici. I političko hapšenje Jovice Miljkovića, zbog kog će se od ponedeljka radikalizovati svakodnevni protesti Srba, imalo je za cilj kompromitaciju Unmika. Bez obzira što iza Prištine stoje Piter Fejt i zemlje Kvinte, sve zavisi od Srba, koji se s tim neće složiti, a na njihovoj strani je i Rezolucija 1244 – kaže Marko Jakšić.

Prema njegovim rečima, Srbi na severu očekuju da se povodom zahteva za zatvaranje Unmikove kancelarije oglasi Beograd – odlazeći ministar za KiM Goran Bogdanović, političke stranke, kao i novoizabrani predsednik Srbije Tomislav Nikolić odmah posle inauguracije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari