Šef tima Vlade Srbije za dijalog s Prištinom Borislav Stefanović izjavio je za naš list da je posredniku EU u pregovorima Robertu Kuperu juče u Beogradu predstavio nekoliko „opcija“ za rešenje pitanja regionalnog predstavljanja Kosova.

Ne iznoseći detalje tih beogradskih predloga, Stefanović kaže da svi uvažavaju Rezoluciju 1244 SB UN i da se sada čeka stav Prištine, u kojoj bi Kuper danas trebalo da razgovara s Editom Tahiri, šefom pregovaračkog tima Vlade Kosova.

Iako je juče više kosovskih zvaničnika ponovilo da je „Rezolucija 1244 prevaziđen papir“, Stefanović tvrdi da je to jedini važeći međunarodni dokument o KiM, od kojeg Beograd neće odustati. On smatra Priština „šalje loše poruke“ i od nje očekuje da „modifikuje svoje maksimalističke zahteve“.

Stefanović kaže da Kuper nije izneo nikakav predlog EU, jer pokušava da „ukombinuje stavove obe strane, što je bila praksa i do sada“. Prema njegovim rečima, svakodnevne konsultacije nastaviće se sve dok „strane u dijalogu u rešenje ne inkorporiraju svoje interese“.

Na pitanje Danasa da li činjenica da je dogovor o regionalnom predstavljanju Kosova uslov Beogradu za dobijanje statusa kandidata za EU omogućava Prištini da strateški „zateže“ pregovore, Stefanović odgovara da bi to bio loš pristup, jer Beograd „ne namerava da naruši svoje nacionalne interese i ustavni okvir“.

Osim o učešću Prištine na regionalnim skupovima, Stefanović i Kuper razgovarali su i o primeni postignutih dogovora u dijalogu Beograda i Prištine. Oni su ocenili da se sprovođenje sporazuma „odvija dobrim tempom i da je neophodno da obe strane ulože dodatne napore kako bi se u potpunosti sproveli“, saopšteno je iz Vlade Srbije.

Prethodnih dana iz Brisela, čak i sa najvišeg mesta, stizali su signali da su za dalje evropske integracije Srbije važni nastavak dijaloga s Prištinom i rešenje za regionalno predstavljanje Kosova. Stefanović je pred jučerašnji sastanak sa Kuperom izjavio za Betu da se „na Srbiju i dalje vrše suptilni pritisci da u predstavljanju Prištine odustane od Rezolucije 1244, što za Beograd nije prihvatljivo“.

Edita Tahiri najavljuje da će „u regionalnim inicijativama Kosovo biti predstavljeno sa fusnotom koja izražava realnost da ga je priznala većina država u regionu“, što će biti slično „modelu koji danas ima Makedonija“. Pred današnju Kuperovu posetu Prištini Tahiri je objasnila da je reč o „šatl-diplomatiji“, čiji je cilj da sagleda približavanje pozicija pregovaračkih strana, prenose prištinski mediji.

„Nova runda pregovora između Prištine i Beograda zavisi od približavanja stavova dve strane o regionalnom predstavljanju Kosova“, naglašava Edita Tahiri.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari