Iako je Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN i Vojnotehničkim sporazumom iz Kumanova, koji su potpisali Beograd i NATO, predviđeno da državne međe nekadašnje SR Jugoslavije, sada Srbije, na Kosovu i Metohiji čuvaju pripadnici međunarodne vojne misije, Kfor obezbeđivanje granica polako prepušta Kosovskoj policijskoj službi. Dok KPS na terenu, u skladu s planom Martija Ahtisarija i kosovskim ustavom, preuzima kontrolu granica, u Beogradu nije moguće utvrditi da li su državne vlasti s tim upoznate i šta će preduzeti.


Osim uzajamnog prozivanja između ministarstava za KiM, unutrašnjih i spoljnih poslova Vlade Srbije, Danas ni posle dve nedelje nije dobio odgovor ko je nadležan za ovaj „slučaj“. Izvori našeg lista u državnom vrhu nezvanično tvrde da su male šanse da Beograd reaguje jer Kfor dobija naredbe iz sedišta NATO.

– Kosovska policija već je preuzela obezbeđivanje granice prema Albaniji i deo prema Makedoniji. Već u junu, Kfor će predati još jedan sektor na granici prema Makedoniji, dok se za drugu polovinu 2011. planira da KP preuzme i granicu prema Crnoj Gori – izjavio je za Danas Bajram Redžepi, ministar unutrašnjih poslova Kosova. Pitanje obezbeđivanja administrativne linije „između Kosova i Srbije“, koju će Kfor očigledno najduže kontrolisati, prema Redžepijevim rečima, rešavaće se kasnije.

Posle prethodne predaje granice oko Dragaša, Kfor je 19. marta prepustio KPS i kontrolu u delu granice Srbije s Makedonijom, od Đeneral Jankovića do pojasa opštine Vitina. Primopredaja dužnosti održana je samo dan pošto je komandant Kfora Erhard Biler u Prištini razgovarao s ministrom za KiM Goranom Bogdanovićem.

Iako je u prvi mah većina nadležnih srpskih zvaničnika tvrdila da komanda Kfora nije zvanično obavestila Beograd, ministar Bogdanović sada tvrdi da je na poslednjem sastanku u Prištini upozorio generala Bilera da je Vlada Srbije nezadovoljna zbog predaje KPS granica prema Makedoniji i Albaniji.

– Neslaganje Beograda sa ovakvim potezima predočeno je i visokim zvaničnicima NATO. Insistiraćemo na poštovanju Vojnotehničkog sporazuma iz Kumanova, ali osim prigovora i protesta teško da možemo preduzeti druge mere – objašnjava za Danas Goran Bogdanović.

U Nemanjinoj 11 nezvanično tvrde da nadležno Ministarstvo za KiM nije obavestilo vladu o promenama čuvara granica u pokrajini, dok Bogdanović naglašava da je to posao nadležnih za praćenje sprovođenja Vojnotehničkog sporazuma u Ministarstvu odbrane. U Ministarstvu za KiM smatraju da je za eventualno reagovanje na međunarodnom planu zadužen resor spoljnih poslova. U oba prozvana ministarstva Danas nije mogao da dobije sagovornika za ovu temu.

Analitičar Dušan Janjić iz Nove socijaldemokratije Srbije, smatra da su „granični“ potezi Kfora i Prištine pravno pokriveni.

– Iako je prema Rezoluciji 1244 kontrola granica zadatak Kfora, NATO i Kfor su napravili plan prenosa ovlašćenja na kosovske institucije. Jednostranim proglašenjem nezavisnosti, Rezolucija 1244 SB UN de fakto je promenjena. Savetodavnim mišljenjem Međunarodnog suda pravde verifikovana je metodologija proglašenja. Takođe, kosovsko pitanje u SB UN je blokirano, jer nije prošla inicijativa Zapada da se umesto Rezolucije 1244 usvoji nova, zasnovana na Ahtisarijevom planu – objašnjava Janjić za Danas.

On naglašava da „Priština na svakom koraku ostvaruje sve puniji pravni kapacitet“, jer je pitanje obezbeđenja granica prema Makedoniji stvar direktnog dogovora, imajući u vidu da je Skoplje priznalo jednostrano proglašenu kosovsku nezavisnost. Janjić tvrdi da Beograd mora da prihvati posledice politike koju je do sada vodio i da će svaki njegov dalji korak voditi „jačanju kosovskog suvereniteta“. Kako ocenjuje, pregovori u Briselu trebalo bi da regulišu i pitanje kontrole administrativne linije između Kosova i centralne Srbije.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari